Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τήλος- Το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα παγκοσμίως

Όσο πιο μικρός είναι ένας τόπος τόσο πιο εφικτό είναι να επιτύχει ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα και η Τήλος είναι το ζωντανό παράδειγμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει την πρωτιά για τον τίτλο των μηδενικών αποβλήτων. Αυτό επετεύχθη χάρη στην συμμετοχή όλων των κατοίκων, εξηγεί η Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου.  

Η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται πόρτα -πόρτα και η ανακύκλωση ολοκληρώνεται στην πηγή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των κατοίκων.  

Τα απορρίμματα ανακυκλώνονται σε ποσοστό 93%, αναφέρει η κ. Καμμά, χωρίς να λέει τι γίνεται ο όγκος των πλαστικών, τα οποία απαντώνται σε κάθε τρόφιμο, ποτό, φάρμακο, κλπ. και σε καμία περίπτωση δεν ανακυκλώνονται.

Όσον αφορά τους τουρίστες, σημειώνει πως υπάρχει κέντρο πληροφόρησης κοντά στο λιμάνι, όπου μαθαίνουν για το πως θα διαχειρίζονται τα σκουπίδια οι επισκέπτες του νησιού.

Επιπλέον, στο κάθε κατάλυμα υπάρχουν οδηγίες για το πως γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που δεν ενοχλεί, τουναντίον γίνεται δεκτό με ευχαρίστηση.

Το επόμενο βήμα είναι να κερδίσουν το πέμπτο αστέρι των διακρίσεων που είναι η μείωση των αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση μικροί πληθυσμοί, όπως της Τήλου των 800 κατοίκων μπορεί να συνεννοηθεί και να έχει ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Σε μεγάλη κλίμακα αυτό είναι παραπάνω από δύσκολο, όπως έχει αποδείξει η πρακτική και σε μικρές πόλεις των 2.000- 3.000 κατοίκων στις σκανδιναβικές χώρες, όπου εφαρμόζονται τέτοια προγράμματα.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More