Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ταξίδια στα φεγγάρια του Δία- Οι Έλληνες στο εγχείρημα

Το διαστημόπλοιο Jupiter Icy Moons Explorer ή JUICE της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος είναι έτοιμο να εκτοξευτεί στις 15:15 ώρα Ελλάδος από την Γαλλική Γουιάνα, με προορισμό τον Δία.

Ατυχώς δέκα λεπτά πριν από την εκτόξευση, λόγω καιρικών συνθηκών, η απογείωση του JUICE αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή.

Ένα ταξίδι που θα διαρκέσει οκτώ χρόνια. Τις πρώτες πληροφορίες για αυτήν την περιπέτεια θα της λάβουμε στην γη το 2031, εξηγεί η Ανεζίνα Σολωμονίδου, πλανητική γεωλόγος- ειδική επιστήμονας Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Όπως λέει η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ συμμετέχει στην αποστολή όχι μόνο λόγω ιδιότητας, αλλά και με πολλούς επιστήμονες. «Είναι πρώτη φορά που η Ε.Δ.Υ. πραγματοποιεί μια τόσο μεγάλη αποστολή».

Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα για το  διάστημα. Το ταξίδι στα άκρα του σύμπαντος είναι η υπόσχεση για το μέλλον, μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για πολλούς λόγους, τονίζει η κ. Σολωμονίδου. Στο εξωτερικό οι νέοι ονειρεύονται το ταξίδι στα άστρα, καθώς είναι στην φύση του ανθρώπου να ξεπερνά τα στενά του όρια και να ερευνά.    

Όσοι μεγάλωσαν παρακολουθώντας τον Κάρλ Σαγκάν ονειρεύτηκαν το μέλλον και δαιδάλλονται προκειμένου να το υλοποιήσουν. Κάποιοι άλλοι στοιβάζουν την άγνοια για να στηρίξουν την μετριότητα του τίποτα.   

Στην αποστολή συμμετέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ιαπωνία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Το εγχείρημα, κόστους 1,7 δις δολαρίων, φιλοδοξεί να πλησιάσει τα Γαλιλαϊκά φεγγάρια του Δία, που λέγονται έτσι προς τιμή του Γαλιλαίου, ο οποίος πρώτος τα παρατήρησε πριν από 400 χρόνια. Πέριξ του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, περιστρέφονται τα παγωμένα φεγγάρια, η Καλλιστώ, η Ευρώπη, η Ιώ και ο Γανυμήδης.

Θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη και όχι τον Δία. Και αυτό γιατί η βαρύτητα του πλανήτη είναι τεράστια και ευτυχώς για την γη, γιατί λόγω αυτού του γεγονότος προστατεύει τον πλανήτη μας από την βροχή ουρανίων σωμάτων που αν περνούσαν την τροχιά του θα ήταν καταστροφικά. Ο Δίας αποδεικνύεται ο προστάτης της ανθρωπότητος. Ο γίγαντας αερίων υδρογόνου και ηλίου, με 95 φεγγάρια, ο πλέον φωτεινός μετά την Αφροδίτη και την Σελήνη, δίκαια κέρδισε το όνομά του από τον πατέρα των θεών και των ανθρώπων Δία.

Οι σχεδιαστές του προγράμματος έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ταχύτητα, η οποία θα είναι πρωτοφανής, γιατί μόνο έτσι το σκάφος θα προσπεράσει τον Ήλιο και την Αφροδίτη.  Θα χρειαστεί καιρός για να περάσει από την Καλλιστώ και την Ευρώπη και να εισέλθει στην τροχιά του Γανυμήδη, που είναι ο βασικός στόχος.

Μικροί κόσμοι πάγου, οι οποίοι στα βάθη τους διαθέτουν νερό, ίσως όχι το γνωστό  γαλάζιο των ωκεανών, μπορούν να κρύβουν μορφές ζωής, διαφορετική αλλά πάντως ζωή. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι υπάρχει πιθανότητα υγρών ωκεανών κάτω από την επιφάνεια του Γανυμήδη και της Ευρώπης.

Ένα ραντάρ θα διερευνήσει τον παγωμένο φλοιό που καλύπτει τα φεγγάρια του Δία, αποκαλύπτοντας δομές σε βάθος έως και 9 χλμ. κάτω από την επιφάνεια. Η κάμερα του JUICE θα τραβήξει φωτογραφίες από τα μοτίβα των σύννεφων του Δία, τους δακτυλίους και το χαοτικό γεμάτο κρατήρες έδαφος της Ευρώπης, της Καλλιστού και του Γανυμήδη. Τα ερωτήματα των επιστημόνων πολλά, περίμεναν αιώνες για να απαντηθούν.

Για την ατμόσφαιρα του Δία, τον καιρό του, το ισχυρό περιστρεφόμενο μαγνητικό του πεδίο, το ηφαιστειακό φεγγάρι Iώ, μεγαλύτερη από τη Σελήνη, τα άλλα φεγγάρια του συστήματος και πώς συνδέονται όλα μεταξύ τους. Οι απαντήσεις για τους υπομονετικούς θα αργήσουν, αλλά κάποιες φωτογραφίες θα στέλνονται κατά την διάρκεια του ταξιδιού, κάτι σαν τα αξιοθέατα του ηλιακού μας συστήματος.  

Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία συναρμολόγησης του πυραύλου Ariane 5 που θα μεταφέρει εκτός γήινης τροχιάς το Juice προς τον Δία.

https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Juice

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More