Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τα άστρα στο πάρκο»- Συνάντηση αστροφυσικών στα Λιβάδια Κοτύλης

Στον Δήμο Νεστορίου σε ύψος 1500 μέτρων, επιστήμονες από όλον τον κόσμο συζητούν για Αστροφυσική, Κοσμολογία, Διαστημική Φυσική, Δυναμική του Ηλιακού Συστήματος, Διαστημική Ιατρική, Διαστημική Έρευνα και Αποστολές.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Σοφία  Ζουζέλη, με δέος βρίσκεται ενώπιον των κοσμικών φαινομένων.

Η διημερίδα στα Λιβάδια Κοτύλης με θέμα «Τα άστρα στο Πάρκο. Μία συζήτηση με τους ειδικούς» διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. 

Ερχόμαστε να απαντήσουμε στα αρχέγονα ερωτήματα τι είναι η ζωή, από που ξεκίνησε, ποιο είναι το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας, αναφέρει ο Γιάννης Δαγκλής, καθηγητής διαστημικής φυσικής Ε.Κ.Π.Α. και πρόεδρος του ελληνικού κέντρου διαστήματος.

«Διαψεύδοντας τους θιασώτες της επιστημονικής φαντασίας, για ταξίδια σε άλλους πλανήτες δεν έχουμε άλλη προοπτική πέρα από τον πλανήτη γη», απαντά ο καθηγητής στο θέμα που απασχολεί τους ανθρώπους από τότε που ξέφυγαν από τα στενά όρια του πλανήτη γη.

Ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την ζωή μακριά από την προστασία που παρέχει ο πλανήτης μας, την πιθανότητα μετοίκησης της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες, καθώς και τον ρόλο των κομητών στην ανάπτυξη και την καταστροφή της ζωής.

Δανειζόμενοι ένα “μότο” του κ. Δαγκλή, από τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: «Η ζωή είναι παράδεισος και είμαστε όλοι στον παράδεισο, αλλά αρνούμαστε να τον δούμε».

Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες πλανήτες στους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί ζωή και όπως αποκάλυψε ο δορυφόρος Κέπλερ περίπου το ένα τέταρτο όλων των άστρων στον Γαλαξία μας έχουν έναν κατοικήσιμο πλανήτη στο μέγεθος της Γης, με την δυνατότητα να έχει νερό στην επιφάνειά του και την χημεία της ζωής όπως την ξέρουμε. Εν τούτοις θα απαιτούντο εκατό χιλιάδες χρόνια για να επισκεφτούμε ακόμη και το πλησιέστερο αστέρι χρησιμοποιώντας συμβατικούς χημικούς πυραύλους.

Κι όμως κάτι συμβαίνει και μάλιστα στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Οουμουαμούα – OUMUAMUA είναι το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που ανιχνεύθηκε να περνά μέσα από το Ηλιακό μας Σύστημα τον Ιανουάριο του 2017. Λίγους μήνες αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου είχε την πλέον κοντινή του προσέγγιση στον Ήλιο, αν και κινείτο πολύ γρήγορα στο μέγιστό του με 315.800 km/h, για να μελετηθεί ακόμη και από τα μεγαλύτερα επίγεια τηλεσκόπια. Ωστόσο, αυτό το σχετικά μικρό αντικείμενο με μήκος μεταξύ 100 και 1.000 μέτρων δεν είχε κάτι κοινό με κομήτη, όπως η απελευθέρωση αερίων και το νεφέλωμα που δημιουργεί γύρω από τον πυρήνα του όταν διέρχεται κοντά από τον ήλιο. Επίσης δεν ήταν μετεωρίτης, ούτε ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο. Τότε τι; Η απάντηση ήρθε το 2018 από τον Abraham Loeb τον αστροφυσικό του Χάρβαρντ, ο οποίος πρότεινε την πιθανότητα ο βράχος να ήταν ένας εξωγήινος ανιχνευτής. Όπως έγραψε «Ο Oumuamua είναι σαν μια σημαδούρα που κάθεται σε ηρεμία στην επιφάνεια του ωκεανού, με το ηλιακό σύστημα να τρέχει μέσα της σαν ένα γρήγορο πλοίο… 

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Φυσικής και Αστρονομίας (BPA) Εθνικών Ακαδημιών και εις εκ των 25 ανθρώπων με την μεγαλύτερη επιρροή σε θέματα για το διάστημα υπέβαλε μια εργασία που διερευνά την πιθανότητα ο Oumuamua να είναι ένα τεχνητό λεπτό ηλιακό πανί που επιταχύνει από την πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την μη βαρυτική επιτάχυνση του αντικειμένου.. Δεν έχουμε φωτογραφία του Oumuamua, αλλά η φωτεινότητά του λόγω του ανακλώμενου ηλιακού φωτός κυμαίνεται με έναν συντελεστή 10 καθώς περιστρέφεται περιοδικά κάθε οκτώ ώρες. Αυτό υποδηλώνει ότι έχει ένα εξαιρετικά επίμηκες σχήμα με το μήκος του τουλάχιστον πέντε έως 10 φορές μεγαλύτερο από το προβαλλόμενο πλάτος του. «Το συμπεραινόμενο σχήμα είναι πιο ακραίο από ό,τι όλοι οι αστεροειδείς που είδαμε προηγουμένως στο ηλιακό σύστημα, οι οποίοι έχουν αναλογία μήκος προς πλάτος το πολύ ένα προς τρία. Επιπλέον, η συνεχής ώθηση που παρατηρήθηκε, μπορεί να οφείλεται στην ακτινοβολία από τον ήλιο, αλλά για να είναι αποτελεσματική αυτή η ώθηση, ο Oumuamua πρέπει να έχει πάχος λιγότερο από ένα χιλιοστό, αλλά με μέγεθος τουλάχιστον 20 μέτρων (αποτελεί έναν τέλειο ανακλαστήρα), που μοιάζει με ένα ελαφρό πανί».[1]

Ο παράξενος ταξιδιώτης στο ηλιακό μας σύστημα μπορεί τελικά να πιαστεί στα δίχτυα του Δία όταν θα περνά κοντά από την βαρύτιμη του παγίδα. Εν τω μεταξύ, μπορούμε να σχεδιάζουμε τα επόμενα ταξίδια μας στον COSMO.    

[1] Abraham Loeb, 6 Strange Facts about the Interstellar Visitor ‘Oumuamua, Scientific American, November 20, 2018, https://blogs.scientificamerican.com/observations/6-strange-facts-about-the-interstellar-visitor-oumuamua/

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More