Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα μυστικά για την πατροπαράδοτη λαγάνα

Παραδοσιακό το τραπέζι των ημερών. Παραδοσιακά και τα θέματα των ρεπορτάζ, να εισάγουν τους τηλεθεατές στο πνεύμα των ημερών.

Ο Δημήτρης Κόλλιας, αρτοποιός, πρόεδρος των αρτοποιών Βέροιας, είναι γνωστό στην πόλη του για τις περίφημες λαγάνες του.

Πως καταφέρνει αυτό το αποτέλεσμα; Όπως εξηγεί η προετοιμασία ξεκινά από νωρίς γύρω στις επτά το απόγευμα της Κυριακής, πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Αρτοποιός που αγαπά την δουλειά του έχει εμπλουτίσει με ποικιλία γεύσεων τις επιλογές για τους πελάτες του. Με ελιά, δεντρολίβανο, ντομάτα, σοκολάτα ή ολικής αλέσεως πάντα αφράτη και τραγανή η λαγάνα είναι το βασικό τρόφιμο στο τραπέζι έστω και για μια ημέρα τον χρόνο.

Στο αρτοποιείο του ετοιμάζει την παραδοσιακή λαγάνα την λεγόμενη “κυρά σαρακοστή”, που αναπαριστά τις επτά εβδομάδες νηστείας και τρώγεται με ρυθμό ένα κομμάτι ανά επταήμερο.

Το μυστικό της τραγανής λαγάνας είναι το άλευρο πολυτελείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι όσον αφορά την τιμή. Όπως λέει, ο κ. Κόλλιας, τίποτε δεν αλλάζει στις τιμές σε σχέση με την περασμένη χρονιά και η λαγάνα θα πουληθεί γύρω στα δυο με δυόμισι ευρώ.

Τρίτης γενιάς φούρναρης ο κ. Κόλλιας, ξενυχτά για να βγάλει την πρώτη λαγάνα στις δυο τα ξημερώματα, διατηρώντας την παράδοση του άζυμου άρτου, το λάγανο ή λαγάνιο των αρχαίων ή τρακτόν (κομμάτι ζύμης) που δεν περιέχει μαγιά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More