Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τα παιδιά μου τα αποκαλούν ακόμα ντάγκο» – διάλεξη από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Διάλεξη με τίτλο «Τα παιδιά μου τα αποκαλούν ακόμα ντάγκο» θα παρουσιάσει την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ., ο Δρ Αντώνης Πιπέρογλου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Οι ρατσισιτκές βρισιές διαποτίζουν τη δημόσια λαϊκή μας γλώσσα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, οι άνθρωποι από την περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζονταν συχνά ως «ντάγκο» και/ή «γουόγκς». Οι λέξεις «dago» και «wog» ήταν υποτιμητικές και ρατσισιτκές βρισιές που έθεταν τους μετανάστες της Μεσογείου σε μια κατηγορία πολιτών δεύτερης κατηγορίας. Παρά την πανταχού παρουσία αυτών των ρατσιτικών βρισιών, ελάχιστη ιστορική προσοχή δόθηκε σε αυτές, ενώ οι σύγχρονες συζητήσεις για τις φυλετικές επιθέσεις συχνά στερούνται ιστορικού πλαισίου και βάθους.

Εξερευνώντας την ιστορία των ρατσιστικών βρισιών, η διάλεξη στοχεύει να διευκρινίσει πώς η ρατσιστική επωνυμία έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι μετανάστες έχουν κατανοήσει την πολιτισμική διαφορά, και επίσης το πώς αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλον.

Η διάλεξη θα συμβάλει και στις προσπάθειες για διεύρυνση της ιστορίας της μετανάστευσης και του ρατσισμού. Υιοθετώντας μια διακρατική προσέγγιση, η παρουσίαση στοχεύει επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θεωρούμε τη φυλή στις μέχρι τώρα ξεχωριστές ιστορίες μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας.

Με τη διερεύνηση της κινητικότητας των ρατσιστικών συκοφαντιών, ένας άλλος στόχος αυτής της παρουσίασης, η οποία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου για την ιστορία των ρατσιστικών επιθέσεων, είναι να διερευνήσει πώς οι ρατσιστικές βρισιές επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο οι μετανάστες αντιμετώπισαν τον ρατσισμό.

Μετά την παρουσίαση, τα μέλη του κοινού θα κληθούν να μοιραστούν τις σχετικές ιστορίες και τις εμπειρίες τους.

Ο Δρ Αντώνης Πιπέρογλου είναι ανώτερος λέκτορας στην Έδρα της Ελληνικής Παγκόσμιας Διασποράς στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην Αυστραλία και διδάσκει εκτενώς για την ιστορία της μετανάστευσης. Αυτή η παρουσίαση προέρχεται από ένα κεφάλαιο, «Dirty Dagoes» Respond: A Transnational History of a Racial Slur», που δημοσιεύτηκε στο «Redirecting Ethnic Singularity: Italian Americans and Greek Americans in Conversation» (επιμέλεια Γιώργου Αναγνώστου, Γιώργου Δ. Καλογερά και Θεοδώρα Πατρώνα). Το Redirecting Ethnic Singularity βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ένωση Νεοελληνικών Σπουδών 2022.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Κέντρο (Mezzanine Level, 168 Lonsdale Street)
Μπορείτε επίσης να την παρακολουθήσετε σε Facebook και Youtube

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More