Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τετραμερής συνάντηση την Τρίτη στη Μόσχα για τη Συρία

Τετραμερής συνάντηση υπουργών Αμυνας και αρχηγών υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποιείται στη Μόσχα μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Συρίας και Ιράν.

Η τελευταία ανάλογη συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων στον πόλεμο της Συρίας είχε πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου πέρυσι, στο πλαίσιο του ανοίγματος της Αγκυρας για «ομαλοποίηση» των σχέσεών της με τη Δαμασκό. Στη συνάντηση αυτή δεν είχε συμμετάσχει το Ιράν.

Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, στη συνάντηση συζητήθηκε η συριακή κρίση, το προσφυγικό πρόβλημα και οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση όλων των οργανώσεων στη Συρία που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού ζήτησε από την Τουρκία να αποσυρθεί από τα εδάφη της στα βόρεια της χώρας και να αναγνωρίσει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) ως τρομοκρατική οργάνωση, αιτήματα που απορρίφθηκαν από την Τουρκία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επισήμανε ότι η συνάντηση της Τρίτης γίνεται στο πλαίσιο της απόφασης της 28ης Δεκεμβρίου για συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Συρίας.

«Στις επαφές που έγιναν στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη συμμετοχή του Ιράν στις συναντήσεις αυτές. Οι αρμόδιες αρχές ανταποκρίθηκαν θετικά. Ως συνέχεια αυτής της συνάντησης, αυτή τη φορά ως κουαρτέτο, προετοιμαζόμαστε για μια συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν υπουργοί Άμυνας και αρχηγοί πληροφοριών. Η συνάντηση αυτή έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 25 Απριλίου. Στόχος μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα εδώ μέσω διαπραγματεύσεων και να φέρουμε ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως χαρακτηρίζει την παρουσία των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Επίσης ανέφερε ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί επιπλέον προσφυγικά ρεύματα από τη Συρία και στόχος της είναι η επιστροφή των προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία στα σπίτια τους, αφού εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Το αίτημα για συμμετοχή της Τεχεράνης στη συνάντηση της  Μόσχας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, τον περασμένο μήνα στην Άγκυρα. Σε εκείνη τη επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση για τη μετατροπή της συνάντησης στη Μόσχα σε τετραμερή, προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή του Ιράν, που σε πρώτη φάση έγινε σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More