Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τζιμπουτί: Έφτασε στην Ανατολική Αφρική το πρώτο φορτίο σιταριού από την Ουκρανία

Το πρώτο φορτίο σιταριού από την Ουκρανία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για τον εφοδιασμό των χωρών που έχουν ανάγκη, έφτασε στο Τζιμπουτί τη Δευτέρα, για να σταλεί στη γειτονική Αιθιοπία, καθώς η περιοχή πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών.

Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αιθιοπία επιβεβαίωσε ότι η αποστολή 25.000 τόνων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Σιτάρι από την Ουκρανία» είναι ξεχωριστή από τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει τις ανθρωπιστικές αποστολές σιταριού από την Ουκρανία.

Ένα δεύτερο πλοίο με 30.000 τόνους σιτάρι θα αναχωρήσει για την Αιθιοπία την επόμενη εβδομάδα, ενώ ένα τρίτο πλοίο φορτώνεται με 25.000 τόνους σιτάρι για τη Σομαλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την πρωτοβουλία που στοχεύει να βοηθήσει «τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επισιτιστική κρίση».

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να στείλει περισσότερα από 60 πλοία στην Αιθιοπία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία, το Κονγκό, την Κένυα, την Υεμένη και άλλες χώρες.

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Κένυα υποφέρουν από πείνα κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας μετά από μια μακρά περίοδο χωρίς βροχή, ενώ οι συγκρούσεις στην Αιθιοπία και τη Σομαλία έχουν επιδεινώσει την κρίση.

Η Αιθιοπία δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη νέα αποστολή σιτηρών από την Ουκρανία. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός AbiyAhmed επέκρινε τον Αύγουστο τις αναφορές για μια προσπάθεια του ΟΗΕ να μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία στην Αιθιοπία ως μια προσπάθεια να δημιουργήσει “την εικόνα ότι πεινάμε”.

Πηγή: Top Albania Radio

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More