Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τζος Καβάλο: «Δεν έπρεπε να γίνει το Μουντιάλ στο Κατάρ όπου είναι παράνομη η ομοφυλοφιλία»

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ο Τζος Καβάλο ανακοίνωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος, αλλά ακόμα και τώρα εξακολουθεί να αναρωτιέται για τον εκτεταμένο αντίκτυπο που είχε η ανακοίνωσή του – ειδικά καθώς έχει αρχίσει να μιλάει ανοιχτά για μεγάλα ζητήματα, ιδίως το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Από τότε που πήρε αυτή την απόφαση που άλλαξε τη ζωή του τον Οκτώβριο του 2021, ο Καβάλο έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα και πρόσωπα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, κάτι σαν σύμβολο.
Ο σταρ της Adelaide United ανακηρύχθηκε πρόσφατα «Άνθρωπος της Χρονιάς» σε μια τελετή απονομής βραβείων που διοργανώθηκε από το Attitude Magazine, το μεγαλύτερο περιοδικό LGBTQ στην Ευρώπη. Ήταν το αποκορύφωμα μιας θυελλώδους χρονιάς που ξεκίνησε με αυτό που περιγράφει ως την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή του.

«Ήταν τεράστιο για μένα», λέει ο Cavallo στο CNN Sport. «Το να βγω έξω, ήταν πολύ για την οικογένειά μου, τους φίλους μου και ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά. «Απλώς δεν ήξερα τι να περιμένω… και το πήρα όσο καλύτερα μπορούσα για να είμαι ο εαυτός μου.

«Δεν ήθελα να κρύβομαι άλλο και ήθελα να δείξω σε όλους ποιος είναι ο Τζος Καβάλο. Να δω ότι επηρεάζω και βοηθάω τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους.
«Περπατάω στους δρόμους του Λονδίνου και με σταματούν. Έχω πάει στο Λονδίνο μόνο δύο φορές τώρα και λέω: “Ουάου, είμαι από την Αυστραλία και αυτό που έκανα ήταν μέσω των social media” και είδα τον αντίκτυπο που είχε από τους ανθρώπους στην άλλη πλευρά της υδρογείου. Είναι απολύτως εκπληκτικό».

Ένα χρόνο μετά, ο Cavallo παραμένει ο μόνος ανοιχτά ομοφυλόφιλος κορυφαίος άνδρας ποδοσφαιριστής στον κόσμο –παίζει για την Adelaide United στην A΄ League της Αυστραλίας– αλλά η απόφασή του ενέπνευσε τον Jake Daniels, επιθετικό της αγγλικής ομάδας δεύτερης κατηγορίας Blackpool, να βγει να ομολογήσει το ίδιο, τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Ο Καβάλο παραδέχεται ότι δεν ήξερε ποια θα ήταν η αντίδραση στην ανακοίνωσή του, και παρόλο που υπήρξαν αρνητικά σχόλια, για κάθε μήνυμα μίσους που λέει ότι λαμβάνει, υπάρχουν 100 υποστηρικτικά.
Αν και βίωσε ανησυχίες πριν από τη δημόσια εμφάνιση, λέει ότι το συντριπτικό συναίσθημα ήταν «συναισθηματικά όμορφο» που δεν θα «κρυβόταν και θα ζούσε πλέον σε αυτόν τον φόβο».
«Ήταν απλώς η αβεβαιότητα, καθώς δεν υπήρχε ενεργός ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής που είχε βγει στο παρελθόν και δεν υπήρχε σχέδιο με αυτό», θυμάται.
«Δεν ήξερα τι να περιμένω, δεν ήξερα πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα και αυτό είναι κάτι με το οποίο πάλεψα μεγαλώνοντας και γιατί μου πήρε τόσο καιρό να γίνω ο άνθρωπος που είμαι.
«Ήθελα να είμαι εκείνο το άτομο που, ξέρετε, οι άνθρωποι κοιτάζουν τώρα και λένε: «Θεέ μου, αυτό είναι τόσο ωραίο. Θέλω να το κάνω αυτό. Θέλω να κάνω αυτό που κάνει ο Τζος», και θέλω να είναι περιεκτικό και με μεγάλη επιρροή.
«Είναι υπέροχο να βλέπεις τους ανθρώπους τώρα στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, τους διαιτητές και τους ανθρώπους του αθλητισμού να βγαίνουν και να αναφέρονται στην ιστορία μου και να λένε ότι είχα επιρροή πάνω τους. Είναι απλώς απολύτως εκπληκτικό ότι είχε αυτόν τον αντίκτυπο».

«Πολύς δρόμος να διανύσουμε»

Ο Καβάλο ονομάζει τον Λιονέλ Μέσι ως έναν από τα ινδάλματά του στο γήπεδο καθώς μεγαλώνει, αλλά λέει ότι ζήτησε έμπνευση από τον Τζάστιν Φασάνου στην προσωπική του ζωή.
Ο Fashanu έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μετά την εμφάνιση του το 1990 ενώ έπαιζε στην αγγλική κορυφαία κατηγορία, αλλά η αντίδραση που υπέστη τον οδήγησε τελικά να αυτοκτονήσει οκτώ χρόνια αργότερα.

«Το να βλέπω αυτή την ιστορία να τελειώνει με τόσο θλιβερό τρόπο, με πλήγωσε και ήταν σαν να μην ήθελα οι άνθρωποι να έχουν αυτή την οπτική σε αυτήν», λέει ο Cavallo.
«Είναι τόσο υπέροχο να είσαι ομοφυλόφιλος. Είναι τόσο υπέροχο να είσαι ποδοσφαιριστής και να νιώθεις άνετα στο πετσί σου. Γιατί δεν το αποδεχόμαστε; Και ήξερα ότι είχα την ευκαιρία να το αλλάξω αυτό».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι πρώην διεθνείς Ισπανοί Ίκερ Κασίγιας και Κάρλες Πουγιόλ επικρίθηκαν ευρέως αφού ο πρώτος δημοσίευσε ένα tweet ισχυριζόμενο ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Σε μια διαγραμμένη ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο Κασίγιας έγραψε: «Ελπίζω ότι θα με σεβαστούν: είμαι ομοφυλόφιλος». Σε απάντηση, ο πρώην αρχηγός της Μπαρτσελόνα Κάρλες Πουγιόλ έγραψε: «Ήρθε η ώρα να πούμε την ιστορία μας, Ίκερ».

Ο Κασίγιας, ο οποίος έχει δύο παιδιά με την πρώην σύζυγό του, διέγραψε την ανάρτηση λίγο μετά την αποστολή της και αργότερα ζήτησε συγγνώμη, όπως και ο Πουγιόλ. Το αρχικό tweet ήρθε εν μέσω κουτσομπολιού στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης που έχουν συνδέσει τον Κασίγιας με πολλές γυναίκες μετά το διαζύγιό του.

Ο Cavallo, ο οποίος άσκησε κριτική στο ζεύγος εκείνη την εποχή, λέει ότι ο ευτελισμός ενός τόσο σημαντικού θέματος αδικεί όσους σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν διώξεις για τη σεξουαλικότητά τους.
«Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να καταλάβουν όταν δεν το βιώνουν», λέει.

«Λαμβάνετε πολλά μηνύματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπων σε χώρες όπως το Κατάρ και λένε: «Τζος, σε παρακαλώ βοήθησέ με. Θέλω να βγω, θέλω να είμαι ο εαυτός μου αλλά θα με ποινικοποιήσουν. Θα τιμωρηθώ με θανατική ποινή. «Όταν ακούς τέτοια πράγματα, σου ραγίζει η καρδιά γιατί είναι τα πράγματα που περνούν οι καθημερινοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες.
«Υπάρχουν 69 χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να το ποινικοποιούν αυτό, επομένως είναι ένα τεράστιο, σημαντικό θέμα και το να βλέπεις εικονίδια του παιχνιδιού να το κοροϊδεύουν και να κοροϊδεύουν τη δική μου φυλή, με πληγώνει και με προσβάλλει γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παλεύουν για τη ζωή τους μόνο και μόνο για να αισθάνονται άνετα με αυτό που είναι στο πετσί τους».
Ο Καβάλο λέει ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Κασίγιας και Πουγιόλ αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο «έχει πολύ δρόμο μπροστά του» για να εξαλείψει την ομοφοβία, ακόμα κι αν το άθλημα πρόσφατα έκανε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Κάτι που θα μπορούσε να είναι αντάλλαγμα αστείου ή κοροϊδίας είναι αρκετά επιζήμιο για ανθρώπους σαν εμάς γιατί περνάμε τη ζωή μας τόσο δυνατά, βρίσκοντας την ταυτότητά μας αυτού που είμαστε και τελικά αποκτούμε το κουράγιο να είμαστε αυτό που είμαστε και να είμαστε άνετα στο δέρμα μας», λέει.
«Τότε βλέπεις ανθρώπους και θρύλους του παιχνιδιού να το κάνουν αυτό, είναι πολύ επώδυνο γιατί κοιτάμε ψηλά σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους ονειρευόμαστε να παίξουμε ή να παίξουμε μαζί. «Επομένως, το να βλέπω ανθρώπους σαν κι αυτούς να κάνουν τέτοια πράγματα και να [κάνουν] ανόητα αστεία είναι πολύ κακό για τον εαυτό μου και την κοινότητά μου».

Αφού ανακοίνωσε τη σεξουαλικότητά του πέρυσι, ο Καβάλο είπε ότι θα «φοβόταν» να παίξει στο Κατάρ, όπου απαγορεύεται η δραστηριότητα του ίδιου φύλου.

Σε απάντηση στους φόβους του Cavallo εκείνη την εποχή, ο Nasser Al Khater, ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής του τουρνουά, είπε στο CNN: «Αντίθετα, τον καλωσορίζουμε εδώ στην πολιτεία του Κατάρ, τον καλωσορίζουμε να έρθει και να δει ακόμη και πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο… Κανείς δεν αισθάνεται ότι απειλείται εδώ, κανείς δεν αισθάνεται ανασφαλής».
«Γνωρίζω προσωπικά, αν πάω εκεί, θα προστατευθώ γιατί είμαι στη δημοσιότητα», είπε ο Καβάλο στην παρουσιάστρια του CNN, Amanda Davies.

«Αλλά δεν ανησυχώ για μένα. Είναι αυτοί που μου στέλνουν μηνύματα. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν είναι στη δημοσιότητα που φοβούνται ακόμη και να είναι ο εαυτός τους και να περπατήσουν στους δρόμους».
«Το να δούμε ότι κατευθυνόμαστε σε μια χώρα που ποινικοποιεί ανθρώπους σαν εμένα… Είναι πολύ ανησυχητικό», πρόσθεσε ο Καβάλο.

Το CNN επικοινώνησε με τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ για να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Καβάλο, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Νωρίτερα φέτος, ο πρώην διεθνής Άγγλος Ντέιβιντ Μπέκαμ έγινε ένας από τους πιο υψηλούς πρεσβευτές για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.
Ο Beckham είχε στο παρελθόν επικριθεί ευρέως για την αποδοχή του ρόλου και ο Cavallo λέει ότι θα ήθελε να δει τον Beckham να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του για να υποστηρίξει την LGBTQ κοινότητα.
«Κοιτάξτε, δεν γνωρίζω τον Ντέιβιντ προσωπικά, επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω πραγματικά αυτόν και τις ενέργειές του», λέει ο Cavallo. «Αλλά το να έχω συμμάχους στο παιχνίδι είναι πραγματικά χρήσιμο και όταν βγήκα στα αποδυτήρια μου, οι συμπαίκτες μου και για να δω την υποδοχή – κάθε ένας από αυτούς είναι σύμμαχος μου.
«Με έκανε τόσο περήφανο και σε κάνει πραγματικά συναισθηματικό γιατί είναι κάτι που πάλεψα για πολύ καιρό. Άρα έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στον εαυτό μου και στην κοινότητά μου.
«Αν κάποιος όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με το εκτόπισμά του μας περιτριγυρίσει και γίνει σύμμαχος που θέλουμε να είναι, είναι πραγματικά χρήσιμο.
«Αν μπορούσε να κάνει αυτό το επόμενο βήμα και να δείξει τι σημαίνει στην LGBTQ κοινότητα, αυτό θα ήταν φανταστικό».

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More