Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της τελευταίας τριετίας κατέγραψε ο δείκτης εξαγωγικών επιδόσεων ECI ΣΕΒΕ-DHL

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της τελευταίας τριετίας κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ο δείκτης εξαγωγικών προσδοκιών, που καταρτίζει το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγών-ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με την εταιρία DHL. Αναλυτικότερα, ο δείκτης ECI ΣΕΒΕ-DHL, που καταρτίστηκε με βάση στοιχεία της περασμένης άνοιξης, σε δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, διαμορφώθηκε στις 126 μονάδες (σ.σ. επίπεδα άνω των 100 αποτυπώνει αισιοδοξία και κάτω των 100 απαισιοδοξία), με το κλίμα να βελτιώνεται σημαντικά σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα εξάμηνα. Ο δείκτης αναπτύχθηκε στις ακόλουθες τέσσερις ενότητες: εξαγωγές, εγχώριες πωλήσεις, διεθνείς και εγχώριες οικονομικές συνθήκες, ενώ κατεγράφησαν και οι απόψεις των εξαγωγέων για το πώς επηρεάζει τη δραστηριότητά τους η αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Αναλυτικότερα, σε 55% διαμορφώθηκε το ποσοστό των θετικών εκτιμήσεων σχετικά με την πορεία των εξαγωγών. Αντίστοιχα, το 33% και το 12% του δείγματος αντίστοιχα αναμένουν σταθερότητα και μείωση. Βελτιωμένες ήταν οι προσδοκίες σχετικά με τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο καθώς το 25% αναμένει βελτίωση, το 41% σταθερότητα και το 34% επιδείνωση. Οι μισές επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση των εγχώριων πωλήσεών τους στο α’ εξάμηνο του 2023, με τα ποσοστά όσων εκτιμούν ότι θα υπάρξει σταθερότητα και μείωση να διαμορφώνονται σε 39% και 11% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά στις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (ποσοστό 52%) αναμένει σταθερότητα, το 26% βελτίωση και το 22% επιδείνωση.

Στην αύξηση του λειτουργικού κόστους (λόγω αύξησης κατώτατου μισθού, πληθωριστικών πιέσεων και ανόδου των επιτοκίων δανεισμού) επικεντρώθηκε το θέμα επικαιρότητας και στο πώς αναμένεται να επηρεαστούν οι επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, το 51% εκτιμά πως δεν θα επηρεαστούν από το λειτουργικό κόστος και το 45% αναμένει ότι θα επηρεαστούν αρνητικά. Μεταξύ όσων πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν αρνητικά, το 84% εκτιμά πως αυτές θα μειωθούν σε ποσοστό από 0% μέχρι 10%. Το 59% δήλωσε πως η πρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει από το αυξημένο λειτουργικό κόστος περνάει στην τελική τιμή των προϊόντων ή/και υπηρεσιών τους, ενώ το 66% του δείγματος θεωρεί πως αποτελεί πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων ή/και υπηρεσιών τους και κατ’ επέκταση στην επιχείρησή του.

Στην τρέχουσα έκδοσή του δείκτης αναπροσαρμόστηκε, με νέους συντελεστές βαρύτητας σε κάθε μία από τις τέσσερις βασικές ενότητες ώστε να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στις προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων. Η αναπροσαρμογή έγινε σε όλα τα αποτελέσματα του δείκτη από το β’ εξάμηνο του 2016 έως και το α’ εξάμηνο του 2023 και οι συντελεστές βαρύτητας διαμορφώθηκαν ως εξής: εξαγωγές 50%, διεθνείς οικονομικές συνθήκες 20% και εγχώριες πωλήσεις/οικονομικές συνθήκες από 15% έκαστος. Η υλοποίηση της έρευνας στην οποία βασίστηκε ο δείκτης έγινε από το ΙΕΕΣ, με επιστημονικό σύμβουλο τον καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η άνοδος του –αναπροσαρμοσμένου- δείκτη προήλθε κυρίως από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σχετικά με τις διεθνείς και τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, τα οποία στο προηγούμενο εξάμηνο ήταν εξαιρετικά απαισιόδοξα με την «επιδείνωση» να συγκεντρώνει πάνω από 60%. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η βελτίωση των προσδοκιών σχετικά με τις εγχώριες πωλήσεις, με την «αύξηση» να φτάνει το 50%, έναντι 37% στο β’ εξάμηνο του 2022. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 14 Απριλίου έως 19 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More