Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τιμές ενέργειας : Το πετρέλαιο ίπταται, το φυσικό αέριο κατακρημνίζεται, οι αβεβαιότητες παραμένουν, η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στη Ρωσία εξετάζεται

Η αναστάτωση στις αγορές ενέργειας από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, κατόπιν της απόφασης του OPEC+ για μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατ. βαρέλια τη μέρα, η κατακόρυφη μείωση, αντιθέτως, της τιμής του φυσικού αερίου και το πως μπορεί να εξελιχθούν αυτές οι δύο αντίρροπες τάσεις, καθώς και το αν έχουν αποτέλεσμα οι δυτικές κυρώσεις κατά των υδρογονανθράκων της Ρωσίας ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Καλεσμένος για τον σχολιασμό τους ήταν ο κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης-Αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ σε θέματα Ενεργειακής Στρατηγικής και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ.

Είναι εντυπωσιακό πως η ενεργειακή είδηση των τελευταίων ημερών δεν ήταν ότι το φυσικό αέριο έπεσε κάτω από 50 δολ. τη μεγαβατώρα, αλλά η απόφαση των χωρών του OPEC+ να προχωρήσουν από τον ερχόμενο Μάιο σε μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023. Η εξέλιξη αυτή, μη αναμενόμενη από τις αγορές, αύξησε το Brent πάνω από 85 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό πάνω από 80 δολ. ενώ “σενάρια τρόμου” προβλέπουν σύντομα τιμές άνω και των 100 δολ. Ωστόσο, οι πλέον νηφάλιοι αναλυτές θεωρούν πως η σχετική τιμολόγηση θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα στη ζώνη των 80-90 δολ. δηλ. σα επίπεδα που λίγο πολύ βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η αύξηση των τιμών επηρεάζει και πάλι τις χώρες και τις οικονομίες που είναι μεγάλοι εισαγωγείς ακατέργαστου πετρελαίου ή προϊόντων του, δηλαδή τις περισσότερες της Ευρώπης, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Ν. Κορέα και πολύ λιγότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους με εγχώρια παραγωγή και κάνουν και εξαγωγές. Ενδιαφέρον, πάντως, έχουν τα ερωτήματα γιατί οι χώρες του ΟPEC+, παρά τις εκκλήσεις της Δύσης, προχωρούν σ’ αυτή την σημαντική περικοπή παραγωγής και από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι τιμές.

Πάντως, όπως προαναφέρεται, η είδηση ότι η τιμή του φυσικού αερίου ανά μεγαβατώρα έπεσε κάτω των 50 δολ. πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αν και η διαφορά είναι τεράστια με το επίπεδο που είχαν φτάσει οι τιμές το καλοκαίρι του 2021. Δημοσίευμα του Economist αναλύει τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή τη μεγάλη αποκλιμάκωση, εφαρμόζοντας ένα μοντέλο με το οποίο προσπαθεί να υπολογίσει αν οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που υπήρξαν το μεγαλύτερο μέρος του φετινού χειμώνα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ή αν λειτούργησαν τα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης, ελέγχου των τιμών και σχετικής ενεργειακής συνεργασίας που εφάρμοσαν οι χώρες μέλη της ΕΕ. Και το δημοσίευμα καταλήγει πως ενώ βοήθησαν οπωσδήποτε και οι θερμοκρασίες, απέδωσαν και τα μέτρα, ενώ ρόλο έπαιξαν και οι ίδιες οι υψηλές τιμές, που τελικά οδήγησαν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές σε περιορισμό της κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της επέδρασσε ώστε να φτηνύνει το φυσικό αέριο. Το ζήτημα, όμως, είναι και τι να αναμένουμε μετά το ερχόμενο καλοκαίρι

Αναφορικά με το πολιτικό σκέλος των αποφάσεων του OPEC+, είναι εμφανές πως τα μέλη του και ιδιαίτερα οι χώρες του Κόλπου αγνοούν πλέον τις συστάσεις και πιέσεις της Δύσης και των ΗΠΑ και ακολουθούν αυτόνομη πολιτική, βοηθούσης και της συνεργασίας τους στο επίπεδο αυτό με τη Μόσχα. Σε ό,τι δε αφορά την ίδια τη Ρωσία, η πολιτική απεξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το φυσικό αέριο της συνεχίζεται, αν και η ροή ορισμένων ποσοτήτων παραμένει μέσω του South Stream/Turkish Stream, αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία (!) αλλά και της αύξησης αγορών ρωσικού LNG. Στο θέμα του πετρελαίου, πέραν της προαναφερόμενης απόφασης του OPEC+ για περικοπές στη παραγωγή (στην οποία θα μετέχει και η Ρωσία), το ρωσικό πετρέλαιο έχει εξοβελιστεί από το φθινόπωρο από τις αγορές του G7 και της ΕΕ (με την εξαίρεση ορισμένων χωρών της Κ. Ευρώπης), από τον Δεκέμβριο έχει επιβληθεί πλαφόν στις τιμές που πληρώνουν και τρίτες χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, ενώ από τις αρχές του έτους έχει διακοπεί και η αγορά ρωσικού ντίζελ. Βεβαίως όλοι γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο και ντίζελ εμμέσως, μέσω Ινδίας, Σ. Αραβίας, Καζακστάν ή Τουρκίας. Επομένως, το ερώτημα είναι πως εφαρμόζονται τελικά όλα αυτά και τι επίπτωση έχουν στις τιμές που πληρώνουμε για το μαύρο χρυσό. Επίσης, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση των εσόδων της Ρωσίας από την πώληση υδρογονανθράκων κατά 40% μέσα στο 2022 και παρά την μεγαλύτερες πωλήσεις στις ασιατικές αγορές. Αυτό σημαίνει πως οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αποδίδουν τουλάχιστον μερικώς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More