Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι «καφέ» κάδοι κομποστοποίησης στην Κεντρική Μακεδονία

Με καθυστέρηση ετών έρχονται οι πρώτοι κάδοι κομποστοποίησης στην Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για τους καφέ κάδους όπου τα νοικοκυριά μπορούν να εναποθέτουν τα οργανικά τους απόβλητα, τα οποία θα μετατρέπονται σε λίπασμα.

Όπως φαίνεται στα πλάνα του βίντεο, υπεύθυνος του μανάβικου ενός σούπερ μάρκετ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης πετά στον καφέ κάδο υπολείμματα μαναβικής. Οι κάδοι κομποστοποίησης όπου γίνεται η απόθεση των οργανικών απορριμμάτων βρίσκει την πρώτη της εφαρμογή στο πολεοδομικό συγκρότημα, στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έχει προμηθεύσει τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας με 35 χιλιάδες καφέ κάδους, 45 ειδικά απορριμματοφόρα και 38 κλαδοτεμαχιστές. Μετά τη συλλογή τους τα οργανικά υλικά οδηγούνται σε μονάδες κομποστοποίησης, από τις οποίες παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό, λίπασμα δηλαδή, που θα επιστρέφεται στους δήμους για γεωργικές και άλλες χρήσεις.

Η απόθεση οργανικών απορριμμάτων στους κάδους κομποστοποίησης θα είναι υποχρεωτική για τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα εστιατόρια, τα σούπερ μάρκετ.

Ρεπορτάζ: Όλγα Νίκου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More