Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τορόντο-Α. Σδούκου: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό “παίκτη” της αγοράς και προχωρά στην ενεργειακή μετάβαση

Με την Ελλάδα και τον Καναδά να έχουν παράδοση στους τομείς της ενέργειας και των ορυκτών, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στο Τορόντο που διεξάγεται 17 και 18 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου αποτελεί στόχο για την Ελλάδα να καταστεί ενεργειακό hub και σημαντικός “παίκτης” στον τομέα της ενέργειας καθώς έχει τη δυναμική και βρίσκεται σε εξαιρετική γεωστρατηγική θέση και ως ένα σταυροδρόμι τεσσάρων ηπείρων. «Το όραμα για την πράσινη μετάβαση παρέμεινε ενεργό και καθώς δεν παρεκκλίναμε από τις πολιτικές μας, σήμερα τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους», τόνισε και πρόσθεσε πως ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσχέραινε την κατάσταση η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία. Συγχρόνως επεσήμανε ότι το 2019 η Ελλάδα υιοθέτησε μια φιλόδοξη ατζέντα ενεργειακής μετάβασης, για την οποία ωστόσο απαιτείται και η ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Η κα.Σδούκου σημείωσε ότι ο χειμώνας που έρχεται είναι μεν δύσκολος αλλά η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα. Η κρίση αυτή ωστόσο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις λειτούργησαν αφυπνιστικά ενώ όπως επεσήμανε, οι πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκαν. Ωστόσο, ο στόχος της ενεργειακής αυτονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα αλλά η ανάγκη για πράσινη ενεργειακή μετάβαση έγινε ακόμη πιο επιτακτική, όπως και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να γίνει η χώρα ανεξάρτητη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More