Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Αλλαγή φρουράς στις ένοπλες δυνάμεις – Ο Μετίν Γκιουράκ νέος αρχηγός

Ο στρατηγός Μετίν Γκιουράκ είναι ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, ενώ αλλάζουν και οι αρχηγοί του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας.

Ο εκτελών χρέη αρχηγού Γενικού Επιτελείου και διοικητής του Στρατού Ξηράς στρατηγός Μουσά Άβσεβερ αποστρατεύεται. Ο στρατηγός Άβσεβερ είχε διοριστεί προσωρινά στη θέση αυτή μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου, επειδή ο μέχρι πρότινος επιτελάρχης Γιασάρ Γκιουλέρ ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Άμυνας.

Ο νέος αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μετίν Γκιουράκ υπηρετεί σήμερα ως διοικητής της 2ης Στρατιάς με έδρα τη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας, αρά κατά τεκμήριο έχει κατ’ ιδίαν αντίληψη των εξελίξεων σε σχέση με το Ιράκ και τον πόλεμο της Συρίας.

Νέος διοικητής του Στρατού Ξηράς διορίζεται ο νυν υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Στο Γενικό Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας αποστρατεύεται ο πτέραρχος Ατίλα Γκιουλάν και νέος αρχηγός αναλαμβάνει ο διοικητής της Τακτικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου. Δεν υπάρχουν αλλαγές στην ηγεσία του Ναυτικού και του Στόλου.

Σε αυτές τις κρίσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπήρξε και μια πρωτιά. Η πλοίαρχος Γκιοκτσέν Φιράτ είναι η πρώτη γυναίκα που προάγεται σε αρχιπλοίαρχο και λαμβάνει βαθμό ανώτατου αξιωματικού στο τουρκικό Ναυτικό. Η ίδια φέρει και τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που ανέλαβε διοίκηση πολεμικού πλοίου.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 30 Αυγούστου.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More