Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Η ΕΜΑΚ αφουγκράζεται ίχνη ζωής – Ύστατες ελπίδες για εγκλωβισμένους στην Αντιόχεια

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν φωνές από τα συντρίμμια 133 και πλέον ώρες από την καταστροφή. Οι αποστολές έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας γεώφωνα και διασωστικά σκυλιά. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Κώστα Καντούρη, οι Έλληνες διασώστες πιαθνότατα να έχουν εντοπίσει 24χρονη κοπέλα, που φέρεται να έστειλε μήνυμα στην Πολιτική Προστασία στην Τουρκία λέγοντας ότι βρίσκεται στο κενό κάτω από τη σκάλα του διαμερίσματος της πολυκατοικίας που έχει γίνει συντρίμμια. Η κοπέλα είναι αθλήτρια του βόλεϊ και ίσως να βρίσκεται στο σημείο που κάνει έρευνα η ΕΜΑΚ, 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αντιόχειας.

Τα συνεργεία διάσωσης το Σάββατο ανέσυραν περισσότερους επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων οικογενειών , από κτίρια που γκρεμίστηκαν παρά τις ελπίδες που εξασθενούν καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 25.000 .

Νωρίτερα ανασύρθηκε η 7χρονη Belen, που είχε παγιδευτεί για 131 ώρες στην επαρχία Χατάι.

7-year-old girl Belen, who was trapped under rubble in the earthquake in Hatay, was rescued after 131 hours

LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvoAcc pic.twitter.com/YtTBmuVXtq

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023

Δραματικές διασώσεις μεταδίδονταν από την τουρκική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης της οικογένειας Ναρλί στο κέντρο του Καχραμανμάρας 133 ώρες μετά τον σεισμό. Πρώτη σώθηκε η 12χρονη Nehir Naz Narli και μετά και οι δύο γονείς της.

Kahramanmaraş

Enkaz altında kalan Nehir Naz Narlı, 3 saatlik yoğun arama kurtarma çalışmalarının ardından 133 saat sonra sağ çıkarıldı. pic.twitter.com/riAn1Sw8kC

— MediaTick (@mediattick) February 11, 2023

Aκολούθησε η διάσωση νωρίτερα μιας πενταμελούς οικογένειας στην πόλη Nurdagi, στην επαρχία Γκαζιαντέπ. Οι διασώστες επευφημούσαν και φώναζαν: «Ο Θεός είναι μεγάλος» καθώς το τελευταίο μέλος της οικογένειας, ο πατέρας, μεταφέρθηκε σε ασφάλεια.

2-month-old baby rescued from quake rubble after 128 hours in debris

The baby survived the deadly disaster and was immediately taken to the hospital for medical checks

LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE https://t.co/t7yLEhhhwL pic.twitter.com/65ZpKXbkhx

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023

Η Aliye Dagli μόλις δύο ετών διασώθηκε 133 ώρες έπειτα από το σεισμό.

2-year-old Aliye Dagli is rescued from the rubble of a collapsed building 133 hours after deadly quakes in Turkish province of Hatay
LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE pic.twitter.com/foiwHKon8F

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023

Μια ώρα νωρίτερα, η 4χρονη Σενγκούλ και ο πατέρας της ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα.

4-year-old Sengul Karabas and her father Sezai Karabas are rescued from rubble 132 hours after deadly quakes in Turkish province of Gaziantep

LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvoAcc pic.twitter.com/BtEkBDIRrb

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023

Ωστόσο, τα χειροκροτήματα πάγωσαν όταν ξηερώματα Σαββάτου 13χρονη ανασύρθηκε ζωντανή αλλά σε λίγα λεπτά άφησε την τελευταία της πνοή, στην επαρχία Χατάι.

Παρόλο που οι ειδικοί λένε ότι οι παγιδευμένοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για μια εβδομάδα ή περισσότερο , οι διασώστες χρησιμοποιούν πλέον θερμικές κάμερες για να εντοπίζουν ίχνη ζωής, σημάδι ότι τυχόν εναπομείναντες επιζώντες μπορεί να είναι πολύ αδύναμοι για να καλέσουν βοήθεια.

Δώδεκα άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια. Ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει άλλα 29 εντάλματα σύλληψης. Σύμφωνα με τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, η ολική κατάρρευση των κτιρίων προδίδει την κακή κατασκευή και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , χαρακτήρισε τον σεισμό ως την «καταστροφή του αιώνα» και είπε ότι είχε επηρεάσει μια περιοχή διαμέτρου 500 χιλιομέτρων (310 μίλια) που φιλοξενεί 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Τουρκία και άγνωστο αριθμό στη Συρία.

«Σε ορισμένα σημεία των οικισμών μας κοντά στη γραμμή του ρήγματος, μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν καμία πέτρα δεν έμεινε όρθια», είπε νωρίτερα το Σάββατο από το Ντιγιαρμπακίρ.

_

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More