Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Προς διπλωματική κρίση με την Ελβετία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Τουρκίας κατά της Ελβετίας μετά την καύση από διαδηλωτές στη Ζυρίχη ομοιώματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανάρτησης πανό με σύνθημα εναντίον του.

Τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Γιλμάζ Τουντς: «Καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια. Τα εγκλήματα μίσους είναι απαράδεκτα. Ενέργειες που περιλαμβάνουν έκκληση σε άσκηση βίας δεν μπορεί να εκλαμβάνονται στο πλαίσιο των ελευθεριών. Η Ελβετία, μια ευρωπαϊκή χώρα, δεν πρέπει να επιτρέπει τέτοιες ενέργειες. Καταδικάζουμε… Η Ελβετία θα πρέπει να συλλάβει και να ανακρίνει αμέσως όσους διέπραξαν αυτές τις ενέργειες και να κινήσει τις νομικές διαδικασίες. Αναμένουμε από την ελβετική κυβέρνηση να σεβαστεί το νόμο».

Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε τον Ελβετό πρέσβη στην Άγκυρα, Ζαν Ντανιέλ Ρουχ, προκειμένου να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας. Ο Ελβετός πρέσβης έγινε δεκτός στο υπουργείο Εξωτερικών από τον πρέσβη Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, υφυπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής της Διεύθυνσης ΕΕ. Ο κ. Μποζάι ανέφερε στον πρέσβη Ρουχ ότι τέτοιες επιθέσεις είναι ανεπίτρεπτες και ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό, να εντοπιστούν οι δράστες και να γίνουν γρήγορα οι απαραίτητες ενέργειες.

Σε πολλές πόλεις της Ελβετίας, χιλιάδες γυναίκες υπό την ομπρέλα της οργάνωσης «Φεμινιστική Απεργία», οργάνωσαν, στις 14 Ιουνίου, διαδηλώσεις για ίση αμοιβή στο χώρο εργασίας και τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Μία ομάδα με την ονομασία «Επαναστατική Απεργιακή Κολεκτίβα Ζυρίχης» διείσδυσε στις διαδηλώσεις στην Ζυρίχη, έκαψε ομοίωμα του Ερντογάν, μια τουρκική σημαία και άνοιξε ένα πανό με το σύνθημα «Σκοτώστε τον Ερντογάν», σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More