Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου παραμένει το γεωτρύπανο Abdulhamid Han

Στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου στη Σελεύκεια της νότιας Τουρκίας, παρέμενε νωρίς σήμερα το πρωί (11/8/2023) το Abdulhamid Han όπως και τα δύο συνοδευτικά σκάφη Aybuke και Kutsi Ilhan, σύμφωνα με το δορυφορικό σύστημα ναυτικού γεωεντοπισμού MarineTraffic.com. Το Mihrimah έδινε στίγμα από τη Μαύρη Θάλασσα.  

Ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε χτες τη σχετική NAVTEX με ισχύ από 10 Αυγούστου έως 6 Φεβρουαρίου 2024. 

Προορισμός του είναι ο στόχος Akseki-1 νότια/νοτιοαανατολικά του Καστελόριζου, δυτικά της Κύπρου και νότια σε ευθεία γραμμή των Μύρων (Ντέμρε) από τις τουρκικές ακτές. 

Το γεωτρύπανο Abdulhamid Han διεξήγαγε έρευνες από πέρυσι στους στόχους Tasucu-1 και Yörükler-1 στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίοι όμως βρίσκονταν πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές σε σχέση με το σημείο Akseki-1, όπου θα καταπλεύσει τώρα σύμφωνα με την νέα NAVTEX. Ο νέος στόχος γεώτρησης εκτιμάται ότι βρίσκεται στα όρια της δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ.  

Το Abdulhamid Han είναι το τρίτο και τελευταίο απόκτημα της Τουρκίας σε πλωτά γεωτρύπανα, μετά το Fatih και το Yavuz. Έχει μεγαλύτερες γεωτρυτικές δυνατότητες φθάνοντας σε βάθος 12 χιλιάδων μέτρων. Τα άλλα δύο επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα. 

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More