Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση καταδίκης του Ιμάμογλου μια ανάσα πριν από τις εκλογές του ΄23

Χιλιάδες πολίτες είναι συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης ως συμπαράσταση στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Είχε προηγηθεί η απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης με την οποία ο δημοφιλής δήμαρχος και μεγάλος αντίπαλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζεται σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για εξύβριση αξιωματούχου και σε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η απόφαση, μόλις λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες εκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνσή του από το αξίωμα του δημάρχου και να μην μπορέσει να κατέβει υποψήφιος. Πρόκειται να ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Δίπλα στον Ιμάμογλου έσπευσε από την πρώτη στιγμή η ηγέτης του καλού κόμματος Μεράλ Ακσενέρ. Θύμισε στον κόσμο πως κάποτε και ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχε καταδικαστεί γιατί είχε απαγγείλει ένα ποίημα.

Ο ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέστρεψε εσπευσμένα από το Βερολίνο.

«Προειδοποιώ το παλάτι για τελευταία φορά, πάρτε τα χέρια σας από το δικαστικό σώμα», τόνισε ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Ο Έκρέμ Ιμάμογλου είναι ένα από τα στελέχη της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κερδίζει τον Ερντογάν στις εκλογές του 2023.

Αναλυτές πάντως τονίζουν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί από την πολιτική έως ότου το Ανώτατο δικαστήριο τελεσιδικήσει.

Την αλληλεγγύη του στον Εκρέμ Ιμάμογλου εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω ανάρτηστής του στο twitter.

Αλληλεγγύη στον Εκρέμ Ιμάμογλου.
Η Δημοκρατία δεν φυλακίζεται.
—————————-
Solidarity to Ekrem İmamoğlu.
Democracy is not imprisoned. pic.twitter.com/pJ1NNeFdmN

— George A. Papandreou (@GPapandreou) December 14, 2022

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Στα χέρια της κυβέρνησης η πολιτική τύχη του Ιμάμογλου

Η καταδικαστική απόφαση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου και η στέρηση του από κάθε πολιτική δραστηριότητα, άλλαξε την πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία. Από σήμερα η κοινωνία φάνηκε να είναι χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα, καθώς για πρώτη φορά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Ιμάμογλου θεωρώντας άδικη και με πολιτικά κίνητρα την καταδίκη του.

Βέβαια ο δήμαρχος έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση και πριν από λίγο ο Τ/υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η υπόθεση δεν έχει λήξει. Όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η διαδικασία έφεσης θα είναι γρήγορη, οπότε αν η ποινή ανασταλεί τότε ο Ιμάμογλου θα μπορούσε να παίξει ενεργό ρόλο στις εκλογές. Αν η διαδικασία έφεσης αναβληθεί για μετά τις εκλογές τότε ο Ιμάμογλου θα βγει εκτός μάχης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού στον οποίο υπάγονται οι δήμοι, μπορεί να καθαιρέσει τον Ιμάμογλου ύστερα από την καταδίκη του και να τοποθετήσει έναν δήμαρχο από το δημοτικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται κυρίως από φιλοκυβερνητικά στελέχη. Άρα η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την πολιτική τύχη του Ιμάμογλου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρουσία του Ιμάμογλου ενώπιον χιλιάδων οπαδών του μπροστά από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας δίπλα του την αρχηγό του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, ήταν μια εμφάνιση πολιτικού ηγέτη με μεγάλη δημοτικότητα. Είναι γνωστό ότι η Ακσενέρ υποστηρίζει τον Ιμάμογλου για προεδρικό υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν.

Αύριο θα συναντηθουν και οι 6 αρχηγοί της συμμαχίας της αντιπολίτευσης για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους. Επίσης αύριο επιστρέφει και ο πρόεδρος Ερντογάν από το Τουρκμενιστάν οπότε θα δούμε πώς θα χειριστυεί το θέμα Ιμάμογλου. Οπωσδήποτε η μάχη για τις εκλογές φαίνεται ότι αρχίζει από σήμερα και θα είναι αμείλικτη.

ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More