Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το έργο των εθελοντών την ώρα της κρίσης

 Κομβικό ρόλο στις δύσκολες στιγμές των καταστροφών παίζουν οι εθελοντές, οι οποίοι πάντα είναι εκεί την ώρα της κρίσης.

Ο Μίλτος Μπενάκης, Αντιπρόεδρος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Μέρα με Χρώμα».

Όπως τόνισε η κατάσταση στον Παλαμά, όπου και βρέθηκε με την ομάδα εθελοντών είναι πολύ δύσκολη και τους γέμισε θλίψη.

Ο Μίλτος Μπενάκης δεν υιοθέτησε τον όρο πρωτόγνωρο για τη συγκεκριμένη καταστροφή καθώς ανέφερε «πως υπάρχει το Μάτι, υπάρχουν τα Τέμπη, υπάρχει ο Έβρος» και τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτόγνωρο.

Σε ό,τι αφορά τα όσα αντίκρισε στις περιοχές, που χτύπησε η κακοκαιρία Daniel είπε πως τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα καθώς περίπου γνώριζαν τι θα δουν, από παλαιότερες εμπειρίες αλλά καθώς έφτασαν εκεί, δεν γνώριζαν ακριβώς πού να κατευθυνθούν  καθώς οι οδηγίες δεν ήταν ξεκάθαρες,. Παράλληλα, εξήρε την προσπάθεια όλων των υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι οποίες όπως τόνισε, προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι ήταν εφικτό.

Οι Στέργιος και Σπύρος Μούτος είναι αδέρφια, ιδιοκτήτες ταβέρνας και βρήκαν τη δύναμη μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, που το έχουν ανάγκη.

«Παρά το γεγονός πως τα μαγαζιά μας είχαν μια μικρή καταστροφή, το ξεπεράσαμε και προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε και μεις μαγειρεύοντας για τον κόσμο, δώσαμε αρκετές μέρες φαγητό παρά το γεγονός πως τα μαγαζιά μας είναι πολύ μικρά. Εδώ ο εθελοντισμός είναι πολύ μεγάλος, ο κόσμος έχει κινητοποιηθεί πάρα πολύ. Όπως είπε και ο κύριος Μπενάκης και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, ο Δήμος, η Περιφέρεια. Δεν είμαστε μόνο εμείς, που έχουμε βοηθήσει εθελοντικά», τόνισαν από την πλευρά τους.

Η Ειρήνη Πρίφτη, ιδιοκτήτρια ξενώνα στη λίμνη Πλαστήρα μίλησε για πάρα πολύ άσχημες καταστάσεις, που δεν αποτυπώνονται. «Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο μπράβο στους εθελοντές, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Είναι τραγικό. Τα θύματα όσο περνάνε οι μέρες θα αυξάνονται, καθώς δεν έχει αναφερθεί καθόλου το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι, που δε θα τους αναζητήσει κανείς, όπως οι αλλοδαποί, που ήταν στους στάβλους», σχολίασε η ίδια.

Ελένη Ψυχούλη: «Ο φόβος θανάτου χαράζεται για πάντα»

Η σεφ Ελένη Ψυχούλη φιλοξενήθηκε και αυτή στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» και μίλησε για την τρομακτική εμπειρία της. Τα λόγια της για τα όσα βίωσε συγκλονίζουν…

«Όταν συμβαίνει αυτό, το μόνο, που έχεις είναι φόβος θανάτου, ο οποίος χαράζεται για πάντα και την επόμενη μέρα αυτό, που αντικρίζεις μπροστά σου. Δηλαδή το σπίτι σου να γκρεμίζεται την ώρα, που είσαι μέσα, να χάνεις την έννοια της ασφάλειας γιατί το σπίτι μέχρι τώρα το είχαμε ταυτίσει με την ασφάλεια, κάτι, που πλέον καταρρίπτεται. Να βλέπεις τον τόπο, που αγάπησες, τον τόπο, που έχουν επενδύσει άνθρωποι να μην υπάρχει. Δεν νομίζω ότι μπορώ να σας το μεταφέρω. Να κατεβαίνεις στο χωριό σου και να μην ξέρεις πού είσαι», είπε για τη συγκλονιστική εμπειρία της η Ελένη Ψυχούλη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More