Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το θεσσαλικό βιολογικό βαμβάκι στους Γαλλικούς οίκους μόδας

Σε ένα ανώτερο επίπεδο καλλιέργειας στοχεύουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, που θα συνδυάζει την ποιότητα της βιοκαλλιέργειας, αλλά και της μικρότερης ει το δυνατόν δαπάνης σε πόρους, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάνια Γκουσιάρη, βρέθηκε σε έναν συνεταιρισμό που έχει θέσει υψηλούς στόχους, τόσο για την διάθεση των προϊόντων του όσο και για το εισόδημα των μελών του.

Ο Νίκος Γούσιος, αντιπρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων, στοχεύει στις ξένες αγορές με τρία προϊόντα για αρχή. Τα ρεβίθια, την βιομηχανική ντομάτα και το βιολογικό βαμβάκι.

Ο συνεταιρισμός με πάνω από 100 μέλη, έχει ενταχθεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη χρονιά. Μέσω αυτού οι αγρότες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση με νέα εργαλεία.

Να δούν την επομένη ημέρα της αγροτικής καλλιέργειας. Ήδη οι προσπάθειές τους βρίσκουν ανταπόκριση, καθώς τα προσεγμένα προϊόντα τους διαβαίνουν τους δρόμους της μόδας. Περιζήτητο από τους οίκους της υψηλής ραπτικής είναι το βιολογικό βαμβάκι των Θεσσαλών. Οι αγορές έχουν βρεθεί και επιμένουν στις συνεπείς παραδόσεις, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις πλημμύρες του ΝΤΑΝΙΕΛ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλος ο κόσμος στρέφεται στην βιολογική γεωργία, και η ακριβής καλλιέργεια είναι το επόμενο στάδιο. Λέγοντας ακριβή γεωργία ο κ. Γούσιος εξηγεί ότι πρόκειται για την στοχευμένη καλλιέργεια.

Η χρηματοδότηση των ξεχωριστών προϊόντων μπορεί να γίνει εφ’  όσον οι μικροί παραγωγοί συνεταιριστούν, προκειμένου να έχουν τον ικανό όγκο προϊόντος που θα μπορεί να διατεθεί σε αγορές του εξωτερικού.

Ωστόσο, οι καταναλωτές του εσωτερικού μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους απευθείας από τον συνεταιρισμό, που εγγυάται για την ποιότητα των προϊόντων του.

Φωτογραφίες: Facebook, με την άδεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέας, https://www.facebook.com/asenipeas/

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More