Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ισραήλ δημιουργεί πολιτοφυλακές στα σύνορα με τη Γάζα – Σοκάρει βίντεο του IDF με γυμνούς Παλαιστίνιους συλληφθέντες στο έδαφος

Στο Ισραήλ η οπλοκατοχή δεν είναι ταμπού και ήδη οπλοφορούν πολλοί πολίτες, όμως ο πόλεμος δημιουργεί νέα δεδομένα. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η νότια διοίκηση του στρατού έχει αρχίσει να διανέμει όπλα και επιπλέον μαχητικό εξοπλισμό σε ομάδες πολιτών που θα αναλάβουν καθήκοντα ασφαλείας, θα λειτουργούν δηλαδή ως πολιτοφυλακές.

Ο σχεδιασμός προβλέπει εξοπλισμό 12 τέτοιων ομάδων κάθε εβδομάδα, από τις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και σταδιακή επέκταση του προγράμματος σε άλλες περιοχές. Το υπουργείο προβάλει το επιχείρημα ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την επιστροφή των κατοίκων στις κοινότητές τους τις ερχόμενες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ αποκαλύπτει μια παράλληλη διαδικασία εξοπλισμού πολιτών μέσω του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον ακροδεξιό εθνικιστή Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Στενοί του συνεργάτες απέκτησαν ξαφνικά τη δυνατότητα να εκδίδουν κατά το δοκούν άδειες οπλοκατοχής, χωρίς προηγούμενη πιστοποίηση και άρα χωρίς τα απαραίτητα προσόντα. Ο επικεφαλής του τμήματος όπλων του υπουργείου έχει ήδη παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος για την υπέρβαση αυτή ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι η επιρροή του κυβερνητικού εταίρου του Νετανιάχου Μπεν Γκβιρ που από την πρώτη στιγμή δείχνει να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση για να οδηγήσει την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια όσο το δυνατόν πιο σκληροπυρηνική στάση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού σταθμού CHANNEL 13 από την αρχή του πολέμου έχουν κατατεθεί 150.000 αιτήσεις για άδειες οπλοκατοχής έναντι μόλις 42 πέρσι την ίδια περίοδο.

Συλληφθέντες του IDF γυμνοί στο έδαφος – Βίντεο

Συνεχίζονται τα χτυπήματα κατά της Χαμάς, με τον IDF να έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα σε βάρος της ισλαμιστικής οργάνωσης. Σοκαριστικό είναι βίντεο που έδωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο οποίο εικονίζονται δεκάδες Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Israeli media reporting arrests of suspected Hamas and Islamic Jihad members in the Gaza Strip. pic.twitter.com/kHYCPYNaGq

— Joe Truzman (@JoeTruzman) December 7, 2023

Οι αιχμάλωτοι φαίνονται καθισμένοι στο έδαφος, γυμνοί μόνο με τα εσώρουχα και τα χεριά πίσω από το κεφάλι τους. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, πρόκειται για άνδρες που εξετάζεται αν ανήκουν στη Χαμάς και στην Ισλαμική Τζιχάντ και μένουν σε αυτή την κατάσταση έως να διαπιστωθεί ποιοι πραγματικά είναι.

#Photo: Examine the truck, huge win for the IDF.
Unbelievable amount of intel will be coming out of this. pic.twitter.com/JJTxtt9aFF

— Open Source Intel (@Osint613) December 7, 2023

«Στην καρδιά» της Χαν Γιούνις ο ισραηλινός στρατός

Στην καρδιά της Χαν Γιούνις βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός, στη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Γάζας, όπου οι μάχες είναι σφοδρές με ανταλλαγές πυρών ακόμη και μέσα από κτίρια.

Διπλό χτύπημα των ισραηλινών και στη Ράφα, καθώς διευρύνουν τις επιθέσεις στο νότο, όπου έχουν σπεύσει οι άμαχοι για να βρουν καταφύγιο.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει εικόνες από πλήγματα σε ενόπλους της Χαμάς, ενώ ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι οι ισραηλινοί έχουν περικυκλώσει το σπίτι του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, χωρίς όμως εκείνος να βρίσκεται μέσα.

Μετά από πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες το Ισραήλ επέτρεψε να διπλασιαστεί η ποσότητα καυσίμων που θα σταλεί στη Γάζα, περίπου στα 120.000 λίτρα την ημέρα.

Προειδοποιώντας πως η κατάσταση στη Γάζα θα οδηγήσει σε απελπισία τον κόσμο, ο Αντόνιο Γκουτέρεζ ενεργοποιεί ο ίδιος για πρώτη φορά το άρθρο 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνουν πως ο θάνατος του δημοσιογράφου του Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα τον Οκτώβριο στα σύνορα του Λιβάνου προήλθε από ισραηλινή επίθεση. Κάνουν λόγο για έγκλημα πολέμου χαρακτηρίζοντας την επίθεση εσκεμμένη.

Δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ θέλει τον Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα να ζήτησε από τους ισραηλινούς ο πόλεμος να έχει τελειώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και όχι μήνες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την επιθυμία για επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς όμως να δίνουν εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα.
 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More