Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ισραήλ επεκτείνει το σφυροκόπημα στο βορειοανατολικό κομμάτι της Γάζας, η Χαμάς απαντά με ρουκέτες – Η ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει την επέκταση των επιχειρήσεων στην πόλη της Γάζας, με μαρτυρίες μάλιστα να αναφέρουν πως ισχυρές δυνάμεις και άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει το Ινδονησιακό νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα παραμένουν περισσότεροι από 260 ασθενείς, μαζί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μοναδική αχτίδα ελπίδας, είναι τα 29 νεογνά που έφτασαν με ασφάλεια στην Αίγυπτο, έπειτα από την απομάκρυνσή τους από το Αλ Σίφα.

Το Τελ Αβίβ συνεχίζει να στοχοποιεί τις υποδομές Υγείας στη Γάζα, που επιμένουν να λειτουργούν υπό τραγικές συνθήκες. Τις τελευταίες ώρες και η Χαμάς απαντά εκ νέου με εκτόξευση ρουκετών στο νότο.

Σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το συνεργείο της ΕΡΤ, βρίσκεται το Ινδονησιακό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο στην εμπόλεμη ζώνη, Γιώργο Σιδέρη, αυτή την ώρα σφοδρό είναι το σφυροκόπημα από το πυροβολικό του Ισραήλ προς θέσεις της Χαμάς η οποία απαντά με ρουκέτες και όλμους.

Και στο νότο της Γάζας συνεχίζονται οι επιδρομές από αέρος, όπου εικάζεται ότι υπάρχει συγκέντρωση ισραηλινών δυνάμεων για εισχωρήσουν από εκεί προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζει ότι όπως είχε ειπωθεί από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, το βορειοδυτικό κομμάτι ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό, οπότε τώρα επεκτείνονται προς το βορειoανατολικό κομμάτι της Γάζας. Άρα, αυτές οι περιοχές που έχουν ισχυρούς θύλακες της Χαμάς βάλλονται συνεχώς, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές δεν επιτρέπουν ακόμα και τις πτήσεις των αεροσκαφών.

29 από τα 31 πρόωρα βρέφη που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα έφθασαν στην Αίγυπτο

Μια πρώτη ομάδα 29 πρόωρων βρεφών που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας πέρασε σήμερα (20/11) τα σύνορα της Αιγύπτου από το πέρασμα της Ράφα για να λάβουν ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση και το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera.

Τα νεογέννητα απομακρύνθηκαν χθες από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, όπου αρκετά άλλα μωρά έχασαν τη ζωή τους εν μέσω κατάρρευσης των ιατρικών υπηρεσιών, εν μέρει εξαιτίας των διακοπών στη ηλεκτροδότηση όταν εξαντλήθηκαν τα καύσιμα.

Συνολικά 31 πρόωρα βρέφη απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο αυτό, αλλά δεν έχει καταστεί άμεσα δυνατόν να δοθεί εξήγηση για ποιο λόγο μόνο 29 έφθασαν στην Αίγυπτο.

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς: Σταματήστε να μιλάτε για θανατική ποινή συλληφθέντων Παλαιστίνιων μαχητών

Συγγενείς κάποιων εκ των 240 ανθρώπων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα ζήτησαν από ακροδεξιούς Ισραηλινούς βουλευτές να μην επιδιώκουν την προτεινόμενη θανατική ποινή για τους συλληφθέντες Παλαιστίνιους μαχητές, λέγοντας ότι ακόμα και η συζήτηση για κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ομήρους.

Αρκετοί ύποπτοι συνελήφθησαν αφού μέλη της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης παραβίασαν τα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας πάνω από 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας άλλους ως ομήρους, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ: Ελπίζουμε πολλοί όμηροι να απελευθερωθούν μέσα στις επόμενες μέρες

Έντονη κινητικότητα φαίνεται ότι υπάρχει και στο ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, ύστερα από το δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ ότι υπάρχει συμφωνία για 5ήμερη παύση των εχθροπραξιών με αντάλλαγμα την κατά ομάδες απελευθέρωσή τους, ωστόσο ακόμη οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μάικ Χέρτζογκ, μιλώντας στο Abc, τόνισε πως η χώρα του ελπίζει ότι πολλοί όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες. Αμερικανοί αξιωματούχοι την ίδια ώρα κάνουν λόγο για ιδιαίτερα περίπλοκες και πολύ ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες όμως διαπιστώνουν πρόοδο. «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ», λένε. Όμως προσθέτουν και έναν πιο συγκρατημένο τόνο για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει και αυτή τη φορά η συγκεκριμένη προσπάθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More