Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ιστορικό Αρχείο των Κοινοτήτων του ψηφιοποιεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ένα έργο που καταπιάνεται με την ιστορία ξεκίνησε ο δήμος Δυτικής Λέσβου και συγκεκριμένα το έργο “Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Εισαγωγή σε Βάση δεδομένων του Ιστορικού Αρχείου των Κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου”. 

Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν πάνω από 6.500 ιστορικά τεκμήρια και τόμοι της περιόδου από τα τέλη του 17ου αι. έως τα μέσα του 20ου αι. (1650 – 1970) που υπάρχουν διάσπαρτα σε δέκα  Κοινότητες του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Συγκεκριμένα συγκεντρώθηκε υλικό από τις Κοινότητες της Αγίας Παρασκευής, Φίλιας, Αρίσβης, Σκαλοχωρίου, Πολιχνίτου, Μανταμάδου, Συκαμνιάς, Πέτρας, Μολύβου και Ερεσού.

Μέσα από την μελέτη των 300 περίπου ετών τοπικής ιστορίας, παρουσιάζονται οι κοινωνικοί, οικονομικοί και εθνολογικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν τις συνθήκες διαβίωσης στη δυτική πλευρά του νησιού. Με την επιστημονική τεκμηρίωση των ιστορικών αυτών τεκμηρίων, όλα τα γεγονότα καθίστανται προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, καταργώντας γεωγραφικούς περιορισμούς και εξοικονομώντας χρόνο στη μελέτη τους.

Στόχος είναι η ανάδειξη των εγγράφων, βιβλίων, αρχειακών τεκμηρίων και λαογραφικού υλικού, μοναδικής και ανεκτίμητης αξίας, τα οποία λόγω της σπουδαιότητας τους και της επιτακτικής ανάγκης να διασωθούν από τη φθορά του χρόνου, ψηφιοποιήθηκαν, τεκμηριώθηκαν και διατίθενται δωρεάν στο ευρύ κοινό μέσω της διαδικτυακής πύλης  https://www.mwlesvos-archive.gr  .

Η παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη, στην αίθουσα του κέντρου ενημέρωσης της επιμελητηριακής λεσβιακής εταιρίας Ανάπτυξης «ΕΛΕΑ ΑΜΚΕ», από το δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο και την αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Ασανούλα Γιαννή, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Αιγαίου Solutions Α.Ε που υλοποίησε το έργο Αλέξανδρο Τζωρτζακάκη .

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «ψηφιοποιήθηκαν έργα ιστορικής αξίας που κινδύνευαν να καταστραφούν από το χρόνο. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων η οποία θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Το συγκεκριμένο έργο κόστισε 47.000 ευρώ, πρόθεσή μας είναι να εξασφαλιστούν κονδύλια για να συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες κοινότητες και για το σύνολο της άυλης πολιτιστικής μας και ιστορικής κληρονομιάς.»  

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Λέσβου με ενδιάμεσο φορέα Διαχείρισης την ΕΤΑΛ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More