Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Κίνημα Ελεύθερης Παραλίας Θάσου

Οι ασυδοσίες ιδιωτών – επιχειρηματιών και η απουσία ελέγχων νομιμότητας των εγκαταστάσεων στον αιγιαλό, οδήγησαν στην δημιουργία ενός κινήματος στην Θάσο, που θέλει να βάλει τέλος στην παραβατικότητα.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού, έπειτα από ένα σύντομο ταξίδι αποβιβάστηκε στην Θάσο και συνάντησε τα μέλη της Κίνησης.

Οι κάτοικοι του νησιού, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, μέσω των κοινωνικών δικτύων οργανώθηκαν σε χρόνο μηδέν και πλέον διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η Λαμπρινή Κουφάκη, εκπρόσωπος της Κινήματος Ελεύθερης Παραλίας Θάσου, αναφέρει ότι υπήρξαν άμεσα έλεγχοι και συλλήψεις επιχειρηματιών στην Θάσο για την κατάληψη του αιγιαλού.

«Είναι κρίμα να χρειάζεται η συνοδεία της αστυνομίας για να επιβληθεί ο νόμος. Δεν θέλουμε να κλείσουμε ένα μαγαζί, μια επιχείρηση και κατανοούμε τις ανάγκες τους». Η κ. Κουφάκη, σημειώνει επίσης ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία και να ακολουθείται ο νόμος. Η παραλία πρέπει να δίνεται ελεύθερα κατά 50% στους λουόμενους. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρηματίες αγνοούν τις υποχρεώσεις τους.  

Όπως εξηγεί η κ. Κουφάκη, η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει ότι δεν υπήρχε έλεγχος, άγνωστο αν αυτό οφείλεται στην γραφειοκρατία ή κάτι άλλο.

Κάποιοι επιχειρηματίες περιφρονούν τους νόμους, ενώ ο ανταγωνισμός για έναν νόμιμο επιχειρηματία που αγωνίζεται έναν παράνομο είναι άνισος.  

«Ερχόμαστε για να ενισχύσουμε το κράτος, να βοηθήσουμε και ελπίζουμε να είναι αμοιβαίο από την πλευρά του, όπως λέει η κ. Κουφάκη.

Το πλέον αδιανόητο στην Θάσο είναι ότι κατελήφθη χώρος της παραλίας, που αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και το ερώτημα είναι τι έπραξαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας για να το αποτρέψουν;

Σημειώνεται ότι ο κόλπος του Αγίου Ιωάννη Λουκά, στην περιοχή της Αλυκής  στο νοτιοανατολικό τμήμα της Θάσου παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς οι χρονολογήσεις στα μέσα της 4ης χιλιετίας είναι σπάνιες τόσο στην νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και στο Αιγαίο. Η ανθρώπινη δραστηριότητα χρονολογείται πρίν από 5.500 χρόνια γύρω στο 3500 π.Χ. και συνέχισε να κατοικείται έως την πρωτο-χριστιανική περίοδο (6ο αι. μ.Χ.). Πρόσφατες ανασκαφές στο δυτικό τμήμα της ακτής, έφεραν στο φως πολλούς οικισμούς της 4ης χιλιετίας (3500-3000 π.Χ.).

Η σύνδεση ανάμεσα στους νεολιθικούς οικισμούς και στην εμφάνιση εκείνων της πρώιμης Εποχής του Χαλκού, γεφυρώνεται από μια παραλιακή προϊστορική εγκατάσταση στον φυσικό όρμο του Αγίου Ιωάννη.

Σε αυτό το σημείο το 2016, υψώθηκε μια ξενοδοχειακή μονάδα επάνω σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, μη επιτρέποντας περαιτέρω ανασκαφική έρευνα. Επισημαίνεται πως η παραλία χαρακτηρίζεται από τον επιχειρηματία ως ιδιωτική. Ο εντός του ξενοδοχειακού χώρου εγκλωβισμένος αρχαιολογικός χώρος σημειώνεται εντός κίτρινου κύκλου.

Εκεί, εντός του υπαίθριου ξενοδοχειακού χώρου και πίσω από τις ξαπλώστρες βρίσκεται επιγραφή από μαρμάρινη σαρκοφάγο, όπου οι επισκέπτες διαβάζουν το αφιέρωμα κάποιων προγόνων τους: «ΕΠΙΛΑΧΟΣ ΠΟΛΙΩ ΠΡΟΣΦΙΛΗΣ ΧΕΡΕ ΠΩΛΙΩΝ ΕΠΙ ΛΑΧΟΥ ΧΑΙΡΕ ΕΡΜΙΟΝΗ ΠΟΛΙΩ». Ένα ταξίδι χιλιάδες χρόνια πίσω, όταν ο πολιτισμός σήμαινε αν μη τι άλλο σεβασμό, πλήν όμως πολλοί σύγχρονοι Έλληνες αγνοούν και ως έννοια.    

Έτσι, όποιος περπατάει κατά μήκος του κόλπου του Αγίου Ιωάννη Λουκά ξετυλίγει το νήμα χιλιάδων ετών ιστορίας, κάτι που αποκαλύπτει την φύση εκείνων που κάποτε έζησαν σε αυτή την περιοχή, τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειες, τις ανάγκες και τις σχέσεις τους με το περιβάλλον στο οποίο έζησαν. Κάτι που οι επιχειρηματίες θεωρούν μάλλον “μπανάλ” και αδιάφορο συγκρινόμενο με τα οικονομικά τους συμφέροντα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More