Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το καρναβαλικό μουσείο της Αγιάσου και η μακρόχρονη καρναβαλική παράδοση

Καρναβαλικό μουσείο λειτουργεί στην είσοδο της Αγιάσου, ένα από τα  λίγα που λειτουργούν στην Ελλάδα,  στεγάζοντας όλη την καρναβαλική ιστορία του χωριού. Σκηνικά και κουστούμια από παλαιότερους καρνάβαλους, φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καρναβαλική ιστορία της Αγιάσου αλλά  και κεραμικά σκεύη με καρναβαλικές παραστάσεις καθώς η κεραμική είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Αγιάσου.

«Η Αγιάσος είναι η Μέκκα του λεσβιακού καρναβαλιού, όπου συρρέουν χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του. Το αγιασώτικο καρναβάλι ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του και αποτελεί σπάνιο δείγμα της ντόπιας λαϊκής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη της Τουρκοκρατίας», όπως γράφει η τοπική ιστοσελίδα «agiasos”.

Το καρναβαλικό μουσείο της Αγιάσου, φέρει πλέον το όνομα του Αντώνη Μηνά, ένας από τους κορυφαίους Αναγνωστηριακούς και μεγάλος ιεροφάντης του λαϊκού μας πολιτισμού που «έφυγε» τον Απρίλη του 2022.  Ο Αντώνης Μηνάς αποτέλεσε ξεχωριστή περίπτωση για τα λεσβιακά πολιτιστικά δρώμενα,  στιχουργός, σατιρογράφος, καρνάβαλος, εκφωνητής, ηθογράφος, επιθεωρησιογράφος, ερασιτέχνης ηθοποιός , αφήνοντας τεράστια  παρακαταθήκη για να ασχοληθούν οι νεότερες γενιές.

Για την ιστορία του Αγιασώτικου καρναβαλιού και του καρναβαλικού μουσείου στην κάμερα της ΕΡΤ  είχε μιλήσει το 2022, ο Παναγιώτης Κουτσκουδής από το Αναγνωστήριο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More