Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το λαογραφικό μουσείο σαρακατσάνικης παράδοσης

Όλη η σαρακατσάνικη παράδοση σε ένα μουσείο, σε έναν τόπο που αποτελούσε κομβικό σημείο για τους ανθρώπους των βουνών και των λόγγων, που περιδιάβαιναν στα βουνά της Θράκης.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, επιχειρεί να γνωρίσει την ζωή αυτής της ιδιαίτερης ομάδος στο κοινό.

Ο Αλέξης Αποστολίδης, πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσάνων, είναι υπεύθυνος για αυτό το έργο, τόσο για την κληρονομιά των Σαρακατσάνων. Το Μουσείο βρίσκεται στην Αισύμη, γύρω στα είκοσι χλμ. βόρεια της Αλεξανδρουπόλεως και λίγο βορειότερα οι επισκέπτες οφείλουν να ρίξουν μια ματιά και στον Παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό», που βρίσκεται στον οικισμό Λεπτοκαρυά. (Ουδεμία σχέση με την Λεπτοκαρυά Πιερίας).

Πάνω από 700 αντικείμενα έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο, από τις γενιές των Σαρακατσάνων που ζούσαν περιφερόμενοι στα βουνά τον 19ο και 20ο αιώνα.

Νομάδες κτηνοτρόφοι, χωρίς μόνιμη κατοικία, τον χειμώνα στα χειμαδιά και το καλοκαίρι στα βουνά, οι Σαρακατσάνοι διατήρησαν έως πρότινος τον τρόπο ζωής που ακολουθούσαν επί αιώνες. Από το 1950 άρχισε η αστικοποίησή τους και προσαρμόστηκαν στην σύγχρονη καθημερινότητα, εξηγεί ο κ. Αποστολίδης.

Το 2008 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μουσείου και είναι το μόνο που ανήκει σε σύλλογο. Σκηνές στις οποίες ζούσαν, στην ύπαιθρο, υφαντά με τα οποία ζέσταιναν το εσωτερικό τους, σκεύη αρμέγματος, και κουζινικά, φορεσιές από την καθημερινή ζωή, αλλά και στολές του γάμου, θυμίζουν μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί.    Το μουσείο μπαίνει στην ηλεκτρονική εποχή και οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να το περιηγηθούν μέσα από τα κινητά και τα τάμπλετ, αν και η μυρωδιά που αποπνέει η ατμόσφαιρα δεν αντικαθίσταται.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More