Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μέλλον των πόλεων, οι προκλήσεις της εποχής – Ειδικοί στην ΕΡΤ για ανάγκη πολεοδομικού σχεδιασμού — Προβλήματα και λύσεις

Με το πώς είναι η κατάσταση στις πόλεις αυτή την περίοδο, με αφορμή της επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αναλύθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος» και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν παραδείγματα από το εξωτερικό ενώ επιχειρήθηκε να εκτιμηθεί το τι πρέπει να συντελεστεί τα επόμενα χρόνια ούτως ώστε να ανέβει το επίπεδο ζωής της πόλης.

Ο καθηγητής πολεοδομίας και ιστορίας της πόλης ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που δυστυχώς ξαναβλέπω καλοντυμένους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που δυστυχώς ξαναβλέπω στον Πειραιά, στην πόλη μου, τους άστεγους να πληθαίνουν στα κατώφλια. Το λέω πολύ σχηματικά και μπορώ να καταλάβω πολύ καλά. Επομένως έχουμε ανάπτυξη, έχουμε πλουτισμό, αλλά δεν έχουμε μία δίκαιη μοιρασιά αυτού του πλούτου».

Ο πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης από την πλευρά του σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Καταρχήν πρέπει να φυτέψουμε δέντρα. Αυτό είναι δεδομένο. Να φυτέψουμε πολλά δέντρα κατά μήκος των οδικών αξόνων. Οι όποιοι οδικοί άξονες στις μεγάλες πόλεις είναι γυμνοί. Ειδικά στις εργατικές περιοχές μεγάλων πόλεων, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στην Αθήνα, όπου εργατικές γειτονιές είναι χωρίς πράσινο, έχουν πολύ μειωμένη συμμετοχή του πρασίνου. Πρέπει να αυξήσουμε απόλυτα τους χώρους πρασίνου, γιατί ο συντελεστής μας είναι απαράδεκτος στις ελληνικές πόλεις και πρέπει να διασυνδέσει τα πράσινα μεταξύ τους».

Πηγή: ΕΡΤ | Δημοσιογραφική επιμέλεια βίντεο: Λίνα Καπετάνιου | Παραγωγή: Θανάσης Χιούσι

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More