Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μεγαλύτερο ρουμπίνι που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία μπορεί να πιάσει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ

Ένα ρουμπίνι 55,22 καρατίων είναι έτοιμο να γίνει το μεγαλύτερο και αν πουληθεί για πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι το πολυτιμότερο πετράδι του είδους του που έχει εμφανιστεί ποτέ σε δημοπρασία.

Το πετράδι πρόκειται να βγει στο σφυρί στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου η καναδική εταιρεία Fura Gems το ανακάλυψε σε ένα από τα ορυχεία της στη Μοζαμβίκη.

Ανακοινώνοντας την Τετάρτη την πώληση, ο οίκος Sotheby’s περιέγραψε το κόσμημα ως «εξαιρετικά σπάνιο» και «το πιο πολύτιμο και σημαντικό» ρουμπίνι που έχει βγει ποτέ στην αγορά. Με την ονομασία Estrela de Fura (το Αστέρι της Φούρα στην επίσημη γλώσσα της Μοζαμβίκης, τα πορτογαλικά), η πέτρα αναμένεται να πιάσει «πάνω από» 30 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.

Αν και στις πωλήσεις πολύτιμων λίθων με ρεκόρ κυριαρχούν τα διαμάντια, ειδικά τα έγχρωμα, τα ρουμπίνια θεωρούνται επίσης από τους σπανιότερους και πολυτιμότερους πολύτιμους λίθους στον κόσμο. Το τρέχον ρεκόρ δημοπρασίας για ένα ρουμπίνι είχε τεθεί από το Sunrise Ruby, μια πέτρα 25,59 καρατίων που βρέθηκε στη Μιανμάρ και η οποία απέφερε 30 εκατομμύρια ευρώ στη Γενεύη της Ελβετίας το 2015.

Η Estrela de Fura κόπηκε από έναν ακατέργαστο λίθο που έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκαλύφθηκε από ανθρακωρύχους τον περασμένο Ιούλιο. Αρχικά ζύγιζε 101 καράτια, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τη σημερινή του μορφή, και ήταν το μεγαλύτερο ρουμπίνι ποιότητας πολύτιμου λίθου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Το τεράστιο πετράδι κόπηκε σε μικρότερο συμμετρικό σχήμα και γυαλίστηκε, διαδικασίες που απομακρύνουν τις ακαθαρσίες και ενισχύουν το χρώμα και τη λάμψη ενός πολύτιμου λίθου πριν διατεθεί στην αγορά. Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, μια έκθεση από το Ελβετικό Ινστιτούτο Πετρολογίας ανέφερε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα «ζωντανές κόκκινες αποχρώσεις λόγω πολλαπλών εσωτερικών αντανακλάσεων».

Σε δήλωσή του, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fura Gems, Dev Shetty, δήλωσε ότι πέτρες τέτοιου μεγέθους και ποιότητας είναι «σχεδόν πρωτοφανείς».
«Από την εις βάθος ανάλυση και μελέτη της πέτρας, μέσω της διαδικασίας κοπής και στίλβωσης, εργαστήκαμε με τη μέγιστη δυνατή φροντίδα και σεβασμό για το ρουμπίνι, αναγνωρίζοντας τη σημασία και το ανάστημά του», πρόσθεσε.

Αν και τα ρουμπίνια ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη Μοζαμβίκη πριν από αρκετές δεκαετίες, μια σημαντική παραγωγή εμφανίστηκε μόνο μετά το 2009, όταν βρέθηκε ένα τεράστιο κοίτασμα πολύτιμων λίθων κοντά στη βόρεια πόλη Montepuez. Η Μοζαμβίκη είναι πλέον μία από τις πιο παραγωγικές χώρες εξόρυξης ρουμπινιών στον κόσμο.

Η Estrela de Fura ήταν μεταξύ των πετρωμάτων που ανακαλύφθηκαν από την περιοχή. Ο οίκος Sotheby’s περιέγραψε ότι διαθέτει «εξαιρετική καθαρότητα» και ένα σκούρο κόκκινο χρώμα γνωστό ως «αίμα περιστεριού» – μια απόχρωση που παραδοσιακά συνδέεται περισσότερο με τα εξαιρετικά περιζήτητα ρουμπίνια της Βιρμανίας.

Ο επικεφαλής κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών για την Αμερική, Quig Bruning, δήλωσε ότι το ρουμπίνι θα μπορούσε να βοηθήσει τους αφρικανικούς λίθους να ανταγωνιστούν, «και ακόμη να ξεπεράσουν» εκείνους από τη Μιανμάρ (τη χώρα που ήταν γνωστή ως Βιρμανία).

Το ρουμπίνι θα εμφανιστεί στην πώληση «Μεγαλοπρεπή κοσμήματα» του Sotheby’s, η οποία θα έχει ως επικεφαλής ένα ροζ διαμάντι 10,57 καρατίων, το “The Eternal Pink”, το οποίο αναμένεται να πιάσει πάνω από 34 εκατομμύρια ευρώ. Το «εξαιρετικά σπάνιο» διαμάντι, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, περιγράφηκε από τον οίκο δημοπρασιών ότι διαθέτει «απαράμιλλο χρώμα και φωτεινότητα».

Και οι δύο πολύτιμοι λίθοι θα εκτεθούν σε διάφορες πόλεις, όπως το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη και η Γενεύη, προτού μεταβούν στη Νέα Υόρκη για τη δημοπρασία του Ιουνίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More