Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μετέωρο βήμα των Δ. Βαλκανίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, που έγινε πριν μερικές μέρες στα Τίρανα, καθώς και της ιδιαίτερης συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης με τον Αλβανό ομόλογό του Ε.Ράμα ήταν τα θέματά της εκπομπής του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Καλεσμένος για την εξέταση και ανάλυσή τους ήταν ο Γιάννης Αρμακόλας, Αν. Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής της ΝΑ Ευρώπης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κύριος ερευνητής & επικεφαλής του Προγράμματος ΝΑ Ευρώπης στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η Σύνοδος των Τιράνων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μία πρωτεύουσα κράτους των Δ. Βαλκανίων ως ένδειξη ενδιαφέροντος της Ένωσης για την περιοχή, αν και στην πράξη τα αποτελέσματα ήταν φτωχά. Οι περισσότερες χώρες των Δ. Βαλκανίων σήμερα είναι υποψήφιες για ένταξη, αλλά στις Βρυξέλλες δεν είναι πολλοί που πιστεύουν ότι αυτές θα ενταχθούν στην Ε.Ε. σε ένα ορατό μέλλον. Τόσο η οικονομία των κρατών αυτών, όσο και τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου, αλλά και η αρνητική διάθεση πολλών χωρών μελών για νέες διευρύνσεις δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα.

Όσον αφορά τη διμερή ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά και τις προσβλητικές δηλώσεις του Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο Euractiv, όπου έλεγε 24 ώρες πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Αλβανία θα εκπληρώσει τους όρους ένταξης στην Ε.Ε. και δεν θα κλέψει, όπως η Ελλάδα, είναι προφανές ότι η συνάντηση δεν είχε κάποια θετική εξέλιξη Ο πρωθυπουργός πήγε στα Τίρανα έχοντας στην ατζέντα του ως βασικό θέμα την προώθηση της συμφωνημένης παραπομπής στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, η οποία έχει κολλήσει ανεξήγητα, και όχι με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη του ζητήματος, με την ανακοίνωση ενός πιθανού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των τεχνικών συνομιλιών. Επίσης, η δε επίσκεψη στα μέρη που ζει η ελληνική μειονότητα (η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού από το 1991) αναβλήθηκε για το μέλλον.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More