Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μεταναστευτικό και η αποσυμπίεση της κρίσης στη Μ. Ανατολή προτεραιότητες της Αθήνας – Στην ‘Αγκυρα ο Δ. Καιρίδης

Δυναμικό παρών στις διεθνείς εξελίξεις δίνει η χώρα μας συμμετέχοντας στις διπλωματικές ενέργειες για αποφυγή εξάπλωσης της σύρραξης και αποτροπής νέας αιματοχυσίας. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύνοδο του Καΐρου για την ειρήνη όπου επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενώ ανέφερε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και πρέπει να λογοδοτήσει. Σχέδιο πέντε σημείων για την αποσυμπίεση της κρίσης παρουσίασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Δημήτρης Καιρίδης και θα έχει συνομιλίες για το Μεσανατολικό και το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα. «Η Ελλάδα αναζητά φόρμουλα συνεργασίας με την Τουρκία, ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση προς όφελος όλων των πλευρών, δηλώνει ο υπουργός μετανάστευσης αναχωρώντας για την ‘Αγκυρα.

Η σύνοδος στο Κάιρο προέταξε την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει με έμφαση ότι “καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση“.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετριτης μιλώντας στο Πρώτο Θέμα δεν αποκλείει η κρίση στη Μέση Ανατολή να επιδεινωθεί από στιγμή σε στιγμή,

«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εύθραυστη. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να υπάρξει καθολική επιδείνωση. Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κρίση, όπως και στην περίπτωση ύπαρξης νέων μεταναστευτικών ρευμάτων», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και σε ερώτηση αν η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απάντησε:

Αμφότερες οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα. Κάθε κρίση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί δυνητικά μετατοπίσεις στρατηγικής των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Αυτό που από πλευράς μας έχει σημασία είναι να συνεχιστεί το κλίμα ηρεμίας που επικρατεί.» { Πηγή: Πρώτο Θέμα}

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More