Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου Χρήστου Κιούπη: «Θανάσης Χωσάδας – Ο λήσταρχος του τρόμου και του χάους»

Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Θανάσης Χωσάδας – Ο λήσταρχος του τρόμου και του χάους» εξέδωσε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κιούπης.  Ο λόγος για μια έκδοση που βασίζεται σε έγγραφα της περιόδου 1834- 1835 από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και παρουσιάζεται την Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου «Καμίνι» (Χρήστου Καψάλη 12), στις 19:00.

Ο συγγραφέας μιλώντας στο ERTNEWS είπε ότι ο Θανάσης Χωσάδας είναι ένα πραγματικό πρόσωπο μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η σημασία του ληστρικού φαινομένου.

«Να θυμίσω λίγο το περιβάλλον εκείνης της εποχής. Είμαστε 13 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821. Δεν έχει μείνει τίποτα από το ελληνικό κράτος. Να σας πω μόνο χαρακτηριστικά ότι προερχόμαστε από εμφύλιους πολέμους, ο Καποδίστριας έχει δολοφονηθεί ενώ έρχονται οι Βαυαροί και η πρώτη κίνηση που κάνουν είναι ο νόμος περί όπλων. Τι σημαίνει ο νόμος περί όπλων; Σημαίνει ότι όσοι είχαν όπλα από την Επανάσταση υποχρεώνονται να τα παραδώσουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι μένουν χωρίς επάγγελμα αφού το μόνο που ήξεραν ήταν να πολεμούν. Ποιος είναι ο δρόμος λοιπόν που τους μένει; Ένας και μοναδικός, ο δρόμος του βουνού. Και κάπως έτσι αρχίζει το ληστρικό φαινόμενο με τον Θανάση Χωσάδα, τον λήσταρχο του χάους και του τρόμου, όπως τον αποκαλώ εγώ στο βιβλίο. Φαίνεται μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ότι αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή του ληστρικού φαινομένου τουλάχιστον στην πρώτη του φάση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Κιούπης.

Πρόσθεσε ότι προσπαθήσαμε όσο πιο απλά να γραφτεί μια ιστορία που δεν υπάρχει και την ξέρουν ελάχιστοι, «κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να βάλουμε μέσα στο βιβλίο πολλά αρχεία που έχουν μετάφραση για να μπορέσει να καταλάβει ο κόσμος τι γινόταν».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More