Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το σπάνιο παραδοσιακό επάγγελμα του σελοποιού

Μια οικογενειακή επιχείρηση στους Γεωργιανούς της Βέροιας, συνεχίζει με επιτυχία την παραδοσιακή κατασκευή σελών για τετράποδα από το 1975. 

Η σέλα δεν είναι ένα απλό στολίδι ή αξεσουάρ. Προσφέρει ανάπαυση στον αναβάτη και διευκολύνει το άλογο για να μην πονά, αναφέρει ο Aργύρης Μπουρντένας, σελοποιός.   

Όλα τα μέρη της σέλας είναι κατασκευασμένα από δέρματα και η ολοκλήρωση της απαιτεί εργασία από δύο έως τρείς ημέρες. Όσον αφορά το κόστος κυμαίνεται. Ξεκινά από 650 και φτάνει τα 1500 ευρώ ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, που μπορεί να ζητήσει κάποιον διάκοσμο. Ο κ. Μπουρντένας, δηλώνει ικανοποιημένος από το επάγγελμα, με το οποίο συντηρείται ολόκληρη η οικογένειά του, όπως και του γιού του.

Στην Ελλάδα το επάγγελμα του σελοποιού περιορίζεται σε άλογα για περιπάτους σε αγροκτήματα αναψυχής. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση μελλοντικά να επανέλθουν τα συμπαθή τετράποδα στην καθημερινότητα και μαζί τους τα βασικά σύνεργα της δουλειάς;

Οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια, διδάσκουν ότι οι παλιές μέθοδοι είναι καλύτερες. Τουλάχιστον σε κάποιους τομείς.

Οι αγρότες στην Γαλλική Χώρα των Βάσκων, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό,  που διέφυγε από την βιομηχανοποίηση, επιστρέφουν στην παραδοσιακή γεωργία. Σε αυτό το πλαίσιο απέκλεισαν την χρήση γεωργικών μηχανημάτων για το όργωμα των χωραφιών και την συγκομιδή των καρπών από τα δέντρα. Έτσι, χρησιμοποιούν άλογα και γαϊδούρια. Ακόμη και για τις μικρές μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν τα τετράποδα, διατηρώντας το περιβάλλον απαλλαγμένο από ρύπους, που καταλήγουν στο έδαφος. Η παραγωγή τους είναι μικρότερη από την συνήθη, αλλά τα εδάφη διατηρούν τα συστατικά τους, γίνεται εξοικονόμηση νερού και τα προϊόντα είναι υψηλότατης ποιότητας. Αξίζουν τα λεφτά τους. Ένα εναλλακτικό είδος αγροτικής παραγωγής που ενδείκνυται για μικρούς κλήρους γης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More