Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το σχέδιο της Χαμάς για την Γάζα

Ο πόλεμος είναι αμείλικτος. Εκείνος που θα διατηρήσει την αποτρεπτική του ικανότητα και θα εξουδετερώσει τον αντίπαλο θα είναι ο νικητής. Αν και οι δύο πλευρές διατηρήσουν την  αποτρεπτική τους ικανότητα, τότε ο πόλεμος θα λήξει αμφίρροπα με ισοπαλία. Στην Παλαιστίνη ο πόλεμος εξελίσσεται αμφίρροπα με την διαφορά ότι οι λιγότερο εξοπλισμένοι Παλαιστίνιοι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ είναι νικητές ακόμη και με ισοπαλία. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει το Τελ Αβίβ και γι’ αυτό παρατείνει τον πόλεμο μήπως βρει τρόπο να διεισδύσει ουσιαστικά στο δίκτυο των Κατακομβών της Χαμάς κι ανατρέψει την δυσμενή για το Τελ Αβίβ σθεναρή αντίσταση των Παλαιστινίων. Εις μάτην…

Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη — Ειδικού σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Κατά τον τελευταίο μήνα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν ιδιαίτερα τα διάφορα ισραηλινά σχέδια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο χωρίς όμως ο πόλεμος να έχει λήξει και χωρίς να είναι σαφής η έκβαση του πολέμου. Καθώς είναι η πρώτη φορά μετά το 1948 που το Παλαιστινιακό βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, είναι αβέβαιες οι εξελίξεις ακόμη και για την επόμενη μέρα.

Η Χαμάς, έχοντας κρατήσει σθεναρή αντίσταση κι επιφέρει σημαντικές απώλειες στους Ισραηλινούς, επιδιώκει τον άμεσο τερματισμό του πολέμου για να επιτύχει την ισοπαλία. Στο πεδίο η Χαμάς είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν στις 7 Οκτωβρίου, καθώς έχει κατορθώσει να παραμείνει αλώβητη στην Λωρίδα αλλά δεν έχει επιτύχει να προστατεύσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό και τις υπέργειες από την αδιάκριτο βομβαρδισμό και τον εσωτερικό εκτοπισμό από το Τελ Αβίβ.

Για να επιτύχει την ανακωχή η Χαμάς πρέπει να την επιβάλλει κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο πεδίο της μάχης. Όσο περισσότερο η Χαμάς ανθίσταται επιτυχώς τόσο πιο γρήγορα το Ισραήλ θα συνειδητοποιήσει την ματαιότητα αυτού του πολέμου και θα αναζητήσει εύσχημη διέξοδο από τον πόλεμο. Τότε θα έρθει η ώρα της ανταλλαγής των αιχμαλώτων.

Η συμφωνία ανακωχής θα αποτελέσει την βάση για την δόμηση μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την απελευθέρωση αιχμαλώτων κι από τις δύο πλευρές ενώ θα βοηθήσει τον δοκιμαζόμενο άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό να βγει από την ανθρωπιστική κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Το Ισραήλ θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να απαγκιστρωθεί από την Λωρίδα. 

Σε πολιτικό επίπεδο η ανακωχή θα σημάνει την έμμεση αναγνώριση κι αποδοχή εκατέρωθεν από την άλλη πλευρά σε αμοιβαίο επίπεδο. Η εν λόγω διαδικασία θα είναι χρονοβόρα αλλά λόγω αυτής ενδέχεται να δομηθούν μέτρα εμπιστοσύνης που θα οδηγήσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας.

Το αν ο εν λόγω πόλεμος θα συμβάλλει στην δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους αποτελεί ζητούμενο βραχυπρόθεσμα. Η Χαμάς επιδιώκει ρεαλιστικά τουλάχιστον να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Χαμάς θα επιδιώξει να συμμετάσχει ενταγμένη εν τω μεταξύ στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Με αυτό τον τρόπο θα έχει μετατρέψει την στρατιωτική της υπεροχή σε πολιτική επιρροή εντός της ευρύτερης παλαιστινιακής ηγεσίας και θα έχει θέσει παρακαταθήκη για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει της Λύσης των Δύο Κρατών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More