Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ, η Πίκα και η εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων

Με αφορμή το περιστατικό με την 14χρονη στη Θεσσαλονίκη που πάσχει από το σύνδρομο Ραπουνζέλ και που από το στομάχι της οι γιατροί αφαίρεσαν μία τρίχινη μπάλα 700 γραμμαρίων, η ψυχολόγος, Δανάη Κίρλα, εξήγησε στην ΕΡΤ3 τα σημάδια που πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς και τον γιατρό, όπως για παράδειγμα να παρατηρούν εάν λείπουν τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής ή τα βλέφαρα.

Σύμφωνα με την κα Κίρλα, η τριχοτιλομανία, μία εκδήλωση της οποίας είναι και το σύνδρομο Ραπουνζέλ, αποδίδεται σε έντονα συναισθήματα δυσφορίας, άγχους, ντροπής, θλίψης, που το παιδί εκδηλώνει με αυτό τον τρόπο.

Η κα Κίρλα αναφέρθηκε και σε μία άλλη διατροφική διαταραχή, την Πίκα ή αλλιώς αλλοτριοφαγία. Τα άτομα που πάσχουν από πίκα έχουν την τάση να καταναλώνουν μη βρώσιμες ουσίες, όπως χώμα, μέταλλο, τρίχες, γυαλί, πέτρες, πάγο, χαρτί, κλπ.

Οι γονείς πρέπει να αφουγκράζονται τα παιδιά, ώστε να μπορούν να καταλαβαίνουν τι τα απασχολεί και να βρίσκουν τρόπους ώστε να αποφορτίζονται από το άγχος, κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Κίρλα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More