Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα – Μέχρι πότε θα διαρκέσει το φαινόμενο

Aισθητή είναι σήμερα, για δεύτερη ημέρα, η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα και για το φαινόμενο αυτό που προκαλεί αρκετά προβλήματα στους πολίτες μίλησε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος δείχνοντας χαρακτηριστικές εικόνες όπως τις κατέγραψε ο δορυφόρος της ΝASA.

«Το πόσο σκόνη έχει υπάρχουν σταθμοί που το μετρούν», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας για την πυκνή σκόνη από την Αφρική που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Όπως είπε μέσα στην ημέρα η σκόνη θα φύγει από παντού καθώς οι δυτικοί άνεμοι που αναμένονται θα τη διώξουν σταδιακά. Μάλιστα, στα δυτικά της χώρας, ο αέρας έχει ήδη καθαρίσει.

Εικόνα από την Αθήνα (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

«Ήδη στο Ιόνιο έχουν επικρατήσει δυτικοί άνεμοι» τόνισε ενώ όπως είπε το ερώτημα είναι εάν θα βρέξει στην Αττική το πρωί με αποτέλεσμα να υπάρχει λασποβροχή. Οι εικόνες από την σκεπασμένη με σκόνη Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικές.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζουν οι πνευμονολόγοι.

Για τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του σχολίασε: «Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar… pic.twitter.com/taVmPxriYE

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) March 27, 2024

Σχετικές ειδήσεις:

Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω αφρικανικής σκόνης

Π. Μπεχράκης στο ΕΡΤNews για αφρικανική σκόνη: «Πιο πολύ βοηθάει η εισπνοή από τη μύτη» – Τι να προσέξουν όσοι έχουν προβλήματα αναπνοής

Αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα – Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης: Αναλυτικοί χάρτες

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More