Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Τουρκμενιστάν υπόσχεται να καταργήσει το κάπνισμα εντός δύο ετών

Ο αυταρχικός ηγέτης του Τουρκμενιστάν ξεκίνησε μια «πρωτοφανή» σταυροφορία κατά του καπνίσματος την Πέμπτη, διατάσσοντας τη χώρα της Κεντρικής Ασίας να απαλλαγεί πλήρως από τον καπνό μέσα σε δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ δήλωσε ότι ο «ασυμβίβαστος» αγώνας κατά του καπνίσματος θα περιλαμβάνει την καταστολή των «παράνομων εισαγωγών προϊόντων καπνού και των πωλήσεών τους, συμπεριλαμβανομένων των πίπας σίσα και των ηλεκτρονικών τσιγάρων», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Το κράτος μας θα ξεκινήσει ένα τεράστιο αντικαπνιστικό κίνημα πρωτοφανούς μεγέθους για να βοηθήσει στην επέκταση των χωρών χωρίς καπνό στον κόσμο», πρόσθεσε.

Αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα -συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων της διαφήμισης και του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από την οικογένεια Μπερντιμουχαμέντοφ εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Επίσης, είναι δυνατή η αγορά τσιγάρων μόνο από κρατικά καταστήματα.

Ο Μπερντιμουχαμέντοφ, ο οποίος παρέλαβε τα ηνία της εξουσίας πέρυσι από τον πατέρα του Γκουρμπανγκούλι, έναν οδοντίατρο που μετατράπηκε σε απολυταρχικό, φιλοδοξεί η χώρα να είναι απαλλαγμένη από το κάπνισμα το 2025.

Περίπου 20 νεαροί συνελήφθησαν στα σύνορά της για «λαθρεμπόριο καπνού και προϊόντων shisha και ηλεκτρονικών τσιγάρων», ανέφερε η κρατική τηλεόραση την Πέμπτη.

Ένας από αυτούς τραβήχτηκε σε βίντεο να ζητά δημόσια συγγνώμη επειδή κάπνισε σίσα στο σπίτι του και δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram, το οποίο απαγορεύεται στην απομονωμένη αυτή χώρα. Το πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κράτος της Κασπίας είναι ένα από τα χειρότερα στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, καθώς βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη Συρία στον ετήσιο δείκτη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ δήλωσε ότι «επέπληξε αυστηρά» τον επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας του Τουρκμενιστάν για την «κακή εκτέλεση των καθηκόντων του».

Παρά τη συνταξιοδότησή του, ο Μπερντιμουχαμέντοφ ο πρεσβύτερος, γνωστός ως “Arkadag” (ήρωας προστάτης), συνεχίζει να κυριαρχεί στη χώρα, μια από τις χειρότερες πηγές εκπομπής αερίου μεθανίου που θερμαίνει τον πλανήτη.

Ο ίδιος και ο γιος του διασκεδάζουν τακτικά το έθνος με το τραγούδι τους, και έχει μια πόλη, ένα τηλεοπτικό κανάλι, μια εφημερίδα και μια ποδοσφαιρική ομάδα που έχουν πάρει το όνομά του προς τιμήν του.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More