Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το υδροπονικό ψυγείο καλλιεργεί λαχανικά μέσα στο σούπερ μάρκετ

Από το ψυγείο στο καλάθι του καταναλωτή! Δεν είναι όμως απλώς ένα ψυγείο σούπερ μάρκετ αλλά ένα υδροπονικό ψυγείο. Τα λαχανικά στο εσωτερικό καλλιεργούνται σε ένα υδροπονικό σύστημα χωρίς χώμα, με νερό εμπλουτισμένο με λιπάσματα και θρεπτικά συστατικά, που αντλείται από το κάτω μέρος του ψυγείου.

Περίπου το 50% των λαχανικών στο σούπερ μάρκετ σπαταλούνται επειδή κανείς δεν τα αγοράζει, αλλά σε αυτό το σύστημα, τα λαχανικά φυτεύονται μέχρι να τα αγοράσει κάποιος, οπότε δεν πάει άσχημα.

Στην Αίγυπτο, που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα λειψυδρίας μια εταιρεία ανάπτυξε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί 90% λιγότερο νερό από την παραδοσιακή γεωργία. Βοηθά επίσης στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Επίσης, εξοικονομείται κόστος μεταφοράς, επειδή καλλιεργούνται μπροστά στους καταναλωτές, οι οποίοι παίρνουν το προϊόν φρέσκο, χωρίς συσκευασία ή πλαστικό ή οποιοδήποτε επιβλαβές υλικό. Ο καταναλωτής το παίρνει φρέσκο και μπορεί να το διατηρήσει φρέσκο για άλλη μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες για να το χρησιμοποιήσει στο σπίτι.

Το υδροπονικό ψυγείο παρουσιάστηκε στο Κάιρο την περίοδο που διεξάγεται η Cop27 στην χώρα. Στη σύνοδο για το κλίμα θα συζητηθούν και λύσεις για τη βιώσιμη γεωργία. H σίτιση 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2050 θα απαιτήσει 50% αύξηση της γεωργικής παραγωγής, η οποία σήμερα καταναλώνει το 70% των πόρων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More