Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το φαινόμενο Τζόκοβιτς – Τι τον κάνει ακαταμάχητο: «Θα παίζω όσο είμαι ακόμη σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο»

Ο κόσμος που παρακολουθούσε αυτόν τον τελικό του US Open είχε καθηλωθεί. Στα μισά του δεύτερου σετ που διήρκεσε 1 ώρα και 44 λεπτά, μια δοκιμασία επιμονής όσο και ταλέντου σε έναν τελικό του US Open εξίσου κουραστικό όσο και συναρπαστικό, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ μονομαχούν για έναν πόντο 32 λεπτά!

Ήταν μία από τις πολλές τέτοιες μονομαχίες μεταξύ δύο ανδρών των οποίων το στυλ είναι σχεδόν παρόμοιο. Μετά το τέλος, ο ασύγκριτος και μοναδικός πια Τζόκοβιτς έπεσε ανάσκελα και έμεινε κάτω, από την υπερένταση. Το πλήθος ούρλιαζε. Ο Τζόκοβιτς σηκώθηκε, αλλά παρέμεινε στο έδαφος για λίγο. Το κοινό τον αποθέωσε λίγο ακόμα, εκτιμώντας την προσπάθεια.

Χρησιμοποιώντας κάθε ικμάδα της ενέργειάς του και κάποια πονηρά σερβίς και βολέ – ένας “γέρος” με νέα “κόλπα” – ο Τζόκοβιτς αναδείχθηκε για μια νίκη με 6-3, 7-6 (5), 6-3 επί του Μεντβέντεφ στο Flushing Meadows για να κατακτήσει έναν ιστορικό 24ο τίτλο Grand Slam το βράδυ της Κυριακής σε έναν αγώνα που ήταν πιο αμφίρροπος από ό,τι έδειχνε το τελικό σκορ (3-0).

“Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ήμουν εδώ και θα στεκόμουν μαζί σας και θα μιλούσα για 24 Slams. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτή θα ήταν η πραγματικότητα”, δήλωσε ο 36χρονος Τζόκοβιτς από τη Σερβία και ο γηραιότερος άνδρας πρωταθλητής του τουρνουά στην εποχή του Open, που χρονολογείται από το 1968. “Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, ένιωσα ότι έχω μια ευκαιρία, έχω μια ευκαιρία για την ιστορία, και γιατί να μην την αρπάξω αν μου παρουσιαστεί;”

Προχώρησε έναν μεγάλο τίτλο στο μονό μπροστά από τη Σερένα Γουίλιαμς και είναι ο πρώτος παίκτης που κατακτά 24 στην εποχή του Open. Η Μάργκαρετ Κορτ συγκέντρωσε επίσης συνολικά 24, αλλά οι 13 από αυτούς ήρθαν πριν γίνουν δεκτοί οι επαγγελματίες στα Slam διοργανώσεις.

Υπήρξαν στιγμιότυπα, ιδιαίτερα στο δεύτερο σετ, όπου φάνηκε ότι ο Τζόκοβιτς παραπαίει. Μετά από μερικούς από τους πιο εξαντλητικούς πόντους – και ήταν πολλοί – έσκυβε με τα χέρια στα γόνατα ή χρησιμοποιούσε τη ρακέτα του για στήριξη ή έκανε παύση για να τεντώσει τα πόδια του. Και τότε, ξαφνικά, συνήλθε.

“Αυτός είναι ο Νόβακ”, είπε ο Μεντβέντεφ. “Ό,τι κι αν συμβεί, μπορεί να είναι εκεί”.

Υπήρχε μια αναπόφευκτη αίσθηση, από την πλευρά των συμμετεχόντων και κάθε παρατηρητή, ότι όποιος κι αν υποκύψει στο δεύτερο σετ δεν θα μπορέσει να το ξεπεράσει.

“Δεν νομίζω ότι έχω παίξει ποτέ μεγαλύτερο σετ στη ζωή μου”, δήλωσε ο Τζόκοβιτς.

Η άποψη του Μεντβέντεφ για αυτό το τμήμα του αγώνα;

“Ω, λύπη, σίγουρα”, είπε. “Έπρεπε να το είχα κερδίσει”.

Ο Mεντβέντεφ έφτασε έναν πόντο από το να πάρει το σετ, ενώ επέστρεφε στο 6-5. Ο “Νόλε” έσπευσε στο φιλέ πίσω από το σερβίς του, και ενώ ο Ρώσος άσος είχε ένα άνοιγμα για ένα backhand passing shot χτυπώντας το κάτω από τη γραμμή, αντ’ αυτού πήγε cross-court, και ο Τζόκοβιτς το είχε καλύψει. Στο τάι μπρέικ, ο Mεντβέντεφ προηγήθηκε με 5-4 πριν ο αντίπαλός του πάρει τους επόμενους τρεις πόντους.

Όταν ο Τζόκοβιτς έδειχνε πιο ταλαιπωρημένος, στράφηκε στο σερβίς και το “βόλεϊ”, που δεν είναι η συνήθης τακτική του. Κέρδισε 20 από τους 22 πόντους που έπαιξε με αυτόν τον τρόπο και 37 από τους 44 συνολικά στους πόντους που πήγε στο φιλέ, μερικοί από αυτούς με θεαματικά “βόλεϊ” ή “ημιβόλεϊ” σε γωνίες που θα εκτιμούσε και άσος του μπιλιάρδου.

Ο Μεντβέντεφ δεν αντέδρασε ποτέ.

“Θα έπρεπε να ήμουν λιγότερο πεισματάρης”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Αυτός ήταν ο πέμπτος μεγάλος τελικός του 27χρονου Ρώσου και είναι στο 1-4, με δύο ήττες από τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ. Η νίκη ήρθε εναντίον του Τζόκοβιτς στον τελικό του 2021 στο Flushing Meadows, σταματώντας την προσπάθεια για το πρώτο ανδρικό Grand Slam ημερολογιακού έτους μετά από περισσότερο από μισό αιώνα.

Αυτό βάρυνε τον Τζόκοβιτς.

“Έκανα πραγματικά ό,τι καλύτερο μπορούσα τις τελευταίες 48 ώρες για να μην αφήσω τη σημασία της στιγμής και το τι διακυβεύεται να μπει στο μυαλό μου”, δήλωσε ο Τζόκοβιτς την Κυριακή, “γιατί πριν από δύο χρόνια αυτό συνέβη και δεν τα κατάφερα καλά”.

Το τέταρτο πρωτάθλημα του Τζόκοβιτς στη Νέα Υόρκη, όπου δεν μπόρεσε να αγωνιστεί πριν από ένα χρόνο επειδή δεν είναι εμβολιασμένος κατά της COVID-19, έρχεται μαζί με 10 τρόπαια από το Australian Open, επτά από το Wimbledon και τρία από το French Open, διευρύνοντας την πρωτιά του στους άνδρες. Ακολουθεί ο Ναδάλ με 22. Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρθηκε με 20.

Όταν τελείωσε, ο Μεντβέντεφ χτύπησε τον Τζόκοβιτς στο στήθος καθώς μιλούσαν στο φιλέ. Ο Τζόκοβιτς πέταξε τη ρακέτα του, σήκωσε τα χέρια του ψηλά και στη συνέχεια γονάτισε στο γήπεδο με σκυμμένο το κεφάλι. Στη συνέχεια βρήκε την κόρη του για μια αγκαλιά. Ακολούθησαν ο γιος του και η σύζυγός του, οι γονείς του και η ομάδα του.

“Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην (αθλητική) ιστορία”, δήλωσε ο προπονητής του, Γκόραν Ιβανίσεβιτς. “Δεν μιλάμε για το τένις. Μιλάμε γενικά στον αθλητισμό”.

Σύντομα, ο Τζόκοβιτς φόρεσε μια μπλούζα με το “24” και το “Mamba Forever” γραμμένο πάνω της ως φόρο τιμής στον εκλιπόντα αστέρα του NBA Κόμπι Μπράιαντ, στενό φίλο του που φορούσε αυτόν τον αριθμό φανέλας. Και από πάνω πήγε ένα λευκό σακάκι με τον ίδιο σημαντικό αριθμό στο στήθος.

Καλός όπως πάντα, ο Τζόκοβιτς έκανε το 27-1 στις πιο σημαντικές διοργανώσεις του αθλήματος αυτή τη σεζόν: Το μελανό σημείο ήταν η ήττα από τον Κάρλος Αλκαράθ στον τελικό του Wimbledon. Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε στο Νο. 1 της κατάταξης τη Δευτέρα, ξεπερνώντας τον Αλκαράζ, ο οποίος ήταν ο υπερασπιστής του τίτλου στο Flushing Meadows, αλλά αποκλείστηκε από το Νο. 3 Μεντβέντεφ στα ημιτελικά.

Στην αρχή της Κυριακής, με την αναδιπλούμενη οροφή του Arthur Ashe Stadium κλειστή λόγω της βροχής που προβλεπόταν, ο Mεντβέντεφ έδειχνε νευρικός, με τις κυκλικές αιωρήσεις της λευκής ρακέτας του να διακόπτονται επανειλημμένα.

Ο Τζόκοβιτς, αντίθετα, ήταν αξιόπιστος σαν μετρονόμος, προβλέποντας σχεδόν τα πάντα που κατευθύνονταν προς το μέρος του και σπεύδοντας να ανακτήσει και να ανταποκριθεί.

Ποιό είναι όμως το μυστικό του;

Ο Τζόκοβιτς βασίζεται στις αναλύσεις και στις τάσεις του αντιπάλου. Στηρίζεται στο ένστικτο και στην αριστοτεχνική ικανότητα να διαβάζει τα σερβίς και τα groundstrokes του αντιπάλου.

Την Κυριακή, τα μπλε παπούτσια του τον κρατούσαν ακριβώς εκεί που έπρεπε να είναι, τις περισσότερες φορές, και το στρίμωγμα, το τέντωμα, το γλίστρημα του επέτρεψαν να κρατήσει τη μπάλα στο παιχνίδι, όταν χρειαζόταν, και να δημιουργήσει επιθέσεις με flip-the-switch, επίσης, αν το επιθυμούσε.

Ο Μεντβέντεφ παίζει παρόμοια. Ήταν τέλειος ο Τζόκοβιτς;

Όχι, αλλά ήταν αρκετά καλός καθ’ όλη τη διάρκεια, όπως συμβαίνει τόσο συχνά. Έχει κερδίσει ακριβώς το ένα τρίτο από τα 72 τουρνουά Grand Slam που έχει συμμετάσχει από το ντεμπούτο του το 2005, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή τροπαίων σε επτά από τα τελευταία 10 major στα οποία συμμετείχε.

Ο Μεντβέντεφ αστειεύτηκε ότι ήρθε η ώρα ο Τζόκοβιτς να προχωρήσει και να αφήσει κάποιον άλλον να πάρει κάποιο υλικό.

Μην βασίζεσαι σε αυτό, Ντανιίλ.

“Θα συνεχίσω. Αισθάνομαι καλά στο σώμα μου. Ακόμα νιώθω ότι έχω την υποστήριξη του περιβάλλοντός μου, της ομάδας μου, της οικογένειάς μου”, δήλωσε ο Τζόκοβιτς. “Γνωρίζοντας ότι παίζω ακόμα σε τόσο υψηλό επίπεδο και κερδίζω τα μεγαλύτερα τουρνουά … Δεν θέλω να εγκαταλείψω αυτό το άθλημα αν είμαι ακόμα στην κορυφή”.

Πηγή: Associated Press
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More