Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το NBC News στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών με στόχο τις σήραγγες της Χαμάς (video)

Το NBC News είχε μια σπάνια πρόσβαση στη βόρεια Γάζα την Κυριακή, ακολουθώντας τους μηχανικούς μάχης στην αποστολή τους να βρουν και να καταστρέψουν το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς.

Ο δημοσιογράφος του NBC εντάχθηκε σε μια σειρά ισραηλινών οχημάτων που κατευθύνονταν προς το συνοριακό φράχτη της Γάζας, τον ίδιο φράχτη που εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς έσπασαν στις 7 Οκτωβρίου στο δρόμο τους για να επιτεθούν σε στρατιωτικά φυλάκια και να σφαγιάσουν αμάχους σε συνοριακές κοινότητες.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται επίσης τα απομεινάρια ενός διώροφου σπιτιού, ενός από τα λίγα που στέκονταν ακόμη όρθια. Ο τοίχος του κλιμακοστασίου είχε καταστραφεί εν μέρει, αναγκάζοντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες να σκύψουν κάτω από μια σιδερένια δοκό. Το μόνο σημάδι των Παλαιστινίων πολιτών που κάποτε ζούσαν εκεί ήταν μια σειρά από πλαστικά βάζα σε ένα ράφι μπαχαρικών, που περιείχαν ζάχαρη και φακελάκια τσαγιού.

Λίγα μέτρα από την εγκαταλελειμμένη κουζίνα, ο αντισυνταγματάρχης Ariel Gonen κοιτούσε μια μικρή οθόνη που κρατούσε ένας από τους στρατιώτες του. Έδειχνε ασπρόμαυρο υλικό από το εσωτερικό μιας σήραγγας. “Δεχθήκαμε επίθεση από μερικούς τρομοκράτες που προέρχονταν από αυτό το τούνελ“, δήλωσε ο ταγματάρχης Maayan Mulla. “Βγήκαν έξω, άρχισαν να μας πυροβολούν και έτρεξαν πίσω. Έτσι ψάξαμε την περιοχή και βρήκαμε το τούνελ“.

Το δίκτυο των σηράγγων δεν είναι μόνο ένας δρόμος για τους μαχητές της Χαμάς που ταξιδεύουν στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να εκτίθενται στην ισραηλινή αεροπορική δύναμη. Αποτελούν επίσης κρυψώνα για τους ηγέτες της οργάνωσης και, όπως λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι, είναι το σημείο όπου πιθανότατα κρατούνται οι όμηροι.

Η τύχη των ομήρων βαραίνει τα ισραηλινά στρατεύματα καθώς προελαύνουν. “Όλοι στο Ισραήλ γνωρίζουν κάποιον που σκοτώθηκε ή απήχθη“, είπε ένας στρατιώτης.

Καθώς οι μηχανικοί μάχης αναζητούν τους εχθρούς κάτω από την επιφάνεια, υπάρχει επίσης μια απειλή από ψηλά. “Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όχι τόσο πολύ όσο νομίζαμε, αλλά τα χρησιμοποιούν“, δήλωσε ο ταγματάρχης Tomer.

Στο κατεστραμμένο παραθαλάσσιο θέρετρο, οι ισραηλινές μπουλντόζες είχαν δημιουργήσει τεράστιες αμμοθίνες που έβλεπαν νότια προς την πόλη της Γάζας. Δύο νεαροί ισραηλινοί στρατιώτες κάθισαν σε ένα από αυτά, με τα τουφέκια τους να δείχνουν προς τα μακρινά σύννεφα καπνού από τις αεροπορικές επιδρομές. Ένας τρίτος ήταν ξαπλωμένος στο χώμα, με εμφανή την εξάντλησή του…

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More