Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Podemos γιορτάζει μια δεκαετία: Από απειλή για το PSOE στον αγώνα για επιβίωση

Πριν από δέκα χρόνια μια ομάδα φίλων, καθηγητών πανεπιστημίου και ακτιβιστών σε κοινωνικά κινήματα διαφόρων ειδών συγκεντρώθηκαν και παρουσίασαν στο Θέατρο της Γειτονιάς Lavapiés ένα κίνημα και έναν νέο τρόπο άσκησης πολιτικής που έφερε επανάσταση στα πάντα . Είπαν σε εκείνη την παρουσίαση στις 17 Ιανουαρίου 2014 ότι τα Podemos ήταν πολύ περισσότερα από ένα πάρτι. Ο στόχος δεν ήταν λιγότερος – ” να κατακλύσουμε τους ουρανούς ” – και να ανατρέψουμε πλήρως ένα πολιτικό πανόραμα στο οποίο, εκείνη την εποχή, κυριαρχούσε το δικομματικό σύστημα που κυριαρχούσε και η κατανομή της εξουσίας μεταξύ PSOE και PP για δεκαετίες.

Το να μιλάς για το Podemos σημαίνει να μιλάς αδυσώπητα για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος ήταν ο ηγέτης του από το 2014 έως το 2021, με σαφή και αδιαμφισβήτητη επιρροή στο μόρφωμα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από άγνωστος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, ταρακούνησε άμεσα τα θεμέλια του PSOE. Ο Ιγκλέσιας σφυρηλάτησε την καριέρα του στους τηλεοπτικούς δέκτες με νέες μορφές και πολιτικές στρατηγικές που σημάδεψαν ένα πριν και το μετά στην Ισπανία και μπόρεσε να μεταφέρει την αγανάκτηση των πολιτών που προέκυψε στο κίνημα των 15M στην τηλεόραση, πρώτα, και αργότερα στις κάλπες.

Ο Iglesias και οι Podemos, οι Podemos και ο Iglesias άλλαξαν το ιδεολογικό παράδειγμα της αριστεράς και της δεξιάς για τον αγώνα «όσων πάνω και κάτω» με έναν ξεκάθαρο εχθρό να νικήσει: « την πολιτική κάστα ». Με το σύνθημά τους «ναι μπορούμε», το οποίο έπιασε γρήγορα στις εκλογές, αυτή η ομάδα νέων πολιτικών ήθελε να βάλει τέλος στο καθεστώς του ’78.

Η πολιτική πορεία του Podemos σε μόλις μια δεκαετία είναι πραγματικά ιλιγγιώδης. Μόλις πέντε μήνες μετά την παρουσίαση του το 2014, ένα κόμμα χωρίς δομή εκείνη την εποχή και βασισμένο στους λεγόμενους «πολιτικούς κύκλους» συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους και πέντε ευρωβουλευτές στις ευρωπαϊκές εκλογές στις οποίες, για πρώτη φορά, PSOE και PP Δεν συγκέντρωσαν μαζί το 50% των ψήφων.

Η ερευνήτρια και πολιτικός επιστήμονας Marta Fraile εξηγεί στο RTVE.es ότι το Podemos είχε την «ευφυΐα» και τη «διαίσθηση» να «συνδεθεί με την απόλυτη δυσαρέσκεια» της κοινωνίας μετά την κρίση του 2008 «που άφησε το βάρος στους πιο μειονεκτούντες». “Μπορούσαν να δουν τον θυμό, τη δυσαρέσκεια, την πλήρη πλήξη με την πολιτική, που είχε επίσης διοχετευθεί στις διαδηλώσεις των 15 Μ. Το Podemos ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με τα συναισθήματα της κοινωνίας σε μια εποχή που οι παραδοσιακοί πολιτικοί ήταν αποσυνδεδεμένοι”, επισημαίνει, για να τονίσει ότι αυτή η σύνδεση ήταν με τους νέους, αλλά όχι μόνο με αυτούς: «Μπορούσαν να κινητοποιήσουν πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών που βαριόταν τότε το PSOE». «Προκάλεσαν ενθουσιασμό», καταλήγει.

Ο πολιτικός επιστήμονας Εντουάρντο Μπαγιόν μιλάει για τον « μετασχηματισμό ολόκληρου του κομματικού συστήματος» που ανέλαβε το Podemos. «Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια εμφανίζεται ένας σχηματισμός που αμφισβητεί τον εκλογικό χώρο του PSOE ως προς την ισότητα», τονίζει.

Οι Podemos έγραψαν ιστορία στις γενικές εκλογές του 2015, πηγαίνοντας από το μηδέν στην τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία, μπαίνοντας ξαφνικά στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων με 69 έδρες. Και το 2019, έθεσαν για άλλη μια φορά τον νέο ρυθμό της πολιτικής στην Ισπανία, σχηματίζοντας με το PSOE του Pedro Sánchez την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της τρέχουσας δημοκρατίας.

AP Photo/Francisco Seco

Ωστόσο, ο κατάλογος των επιτυχιών και των αδιαμφισβήτητων πολιτικών ορόσημων εξασθενεί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και επί του παρόντος οι Podemos, με επικεφαλής τον Ione Belarra, αγωνίζονται να οδηγήσουν σε ένα πολιτικό συμβούλιο στο οποίο έχει υποβιβαστεί μόνο σε πέντε βουλευτές στη Μικτή Ομάδα και η σχεδόν ασχετοσύνη στα περιφερειακά κοινοβούλια και δημοτικά συμβούλια. Έτσι, δέκα χρόνια μετά τη γέννησή του, το Podemos παλεύει να επιβιώσει και να αναδιαμορφωθεί, ανταγωνιζόμενο ένα brand – τη Sumar – που πλέον κυβερνά τον χώρο του. Όλα αυτά εν μέσω μιας αποχέτευσης θέσεων που αποχωρούν από το κόμμα.

Η πολιτικός επιστήμονας Cristina Monge κάνει λόγο για «εντελώς μετέωρη» «απογείωση» των Podemos. “Είναι μέρος μιας σειράς νέων πάρτι που ανεβαίνουν πολύ γρήγορα, αλλά και πέφτουν πολύ γρήγορα. Τα παραδοσιακά πάρτι περνούν από οροπέδια, αλλά με αυτούς τους σχηματισμούς όλα είναι πολύ γρήγορα”.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2015, ένας ενθουσιώδης Πάμπλο Ιγκλέσιας εμφανίστηκε σε μια εκλογική βραδιά απόλυτης επιτυχίας για τους «βυσσινί» που, στην πρώτη τους εμπειρία σε γενικές εκλογές, σάρωσαν πάνω από πέντε εκατομμύρια ψήφους. Στο Ferraz είδαν έκπληκτοι πώς ένα κόμμα με λίγο περισσότερο από ένα χρόνο ζωής πήρε μόνο 340.000 λιγότερες ψήφους από ένα κόμμα με περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας. Οι Podemos εμφανίστηκαν ως σαφής κίνδυνος για την ηγεμονία του Σοσιαλιστικού Κόμματος – PSOE στα αριστερά (με τον ίδιο τρόπο που η Ciudadanos εμφανίστηκε ως απειλή για το Λαϊκό Κόμμα- PP.

Στην εκλογική επανάληψη των γενικών εκλογών, ήδη το 2016, το Podemos (συγχωνεύτηκε με την IU μετά το «σύμφωνο για τις botellines» και τις εδαφικές συμβολές των En Comú Podem, En Marea και Compromís, μεταξύ άλλων) κερδίζει δύο ακόμη έδρες έως 71 αντιπροσώπους – 14 έδρες λιγότερες από το PSOE – σε ένα Κογκρέσο που άλλαξε για πάντα εκείνη τη στιγμή. Κατά τη διάρκεια εκείνης της προεκλογικής εκστρατείας, το εκλογικό σήμα των Unidas Podemos ονειρευόταν ακόμη και να νικήσει το PSOE στις κάλπες. Οι προσδοκίες και η φιλοδοξία των Podemos και του Pablo Iglesias ήταν τέτοιες που, μετά από έλεγχο και με την υποστήριξη των Íñigo Errejón και Alberto Garzón, ο αρχηγός των Podemos μίλησε για ένα «μη ικανοποιητικό» αποτέλεσμα για τους «βυσσινί» σχηματισμούς.

Το Podemos είχε τότε ήδη γίνει το κλειδί για το PSOE σε πολλές περιφερειακές κυβερνήσεις – εισερχόμενος σε όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια – και οι πολλαπλές δημοτικές επωνυμίες που επικυρώθηκαν από το μωβ σχηματισμό κέρδισαν σε καίρια μέρη όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, διαμορφώνοντας τα λεγόμενα « δημοτικά συμβούλια»-αλλαγή».

Όμως τα προβλήματα έρχονται πολύ σύντομα. Οι εσωτερικοί πόλεμοι και η σταδιακή αποχώρηση προσωπικοτήτων από το κόμμα έχουν σημαδέψει το μέλλον και την ιστορία του κόμματος. Στην πρώτη φωτογραφία του Podemos, υπεύθυνοι είναι οι ιδρυτές: Pablo Iglesias, Íñigo Errejón, Carolina Bescansa, Luis Alegre και Juan Carlos Monedero. Ο Miguel Urbán (Izquierda Anticapitalista) και η Teresa Rodríguez (σημερινή ηγέτης της Adelante Andalucía) ήταν επίσης βασικοί παίκτες σε εκείνο το πρώτο Podemos από το οποίο δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα. Από αυτά τα πρώτα ονόματα που έθεσαν τα θεμέλια, δεν υπάρχει κανένας στη σημερινή ηγεσία των Podemos, αν και ο Ιγκλέσιας συνεχίζει να σηματοδοτεί τις γραμμές του σχηματισμού από άλλες περιοχές και κανάλια.

EPA/CHEMA MOYA

Για τον Fraile, το «πρώτο λάθος» που κάνει από την αρχή το Podemos είναι «να διοχετεύει τα πάντα μέσα από τη φιγούρα και το χάρισμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας και να επικεντρώνει ολόκληρη τη στρατηγική στην ορατότητα του ηγέτη του». Πιστεύει ότι αυτή η συγκέντρωση των Podemos μόνο στον Iglesias ” ήταν ένα πολύ ανδρικό όραμα της πολιτικής και πολύ του 20ου αιώνα .”

Κατηγορεί επίσης τη «θεσμική απειρία» και την έλλειψη εδαφικής υλοποίησης των Podemos για λάθη που τελικά πήραν το βάρος τους. «Η ιστορία των Podemos αντικατοπτρίζει πολύ καλά τη μεταμόρφωση και τη βάναυση ταχύτητα που πήρε η πολιτική ζωή τα τελευταία δέκα χρόνια και που επηρέασε και άλλα κόμματα», λέει ο πολιτικός επιστήμονας.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η «υπερηγεσία» του Ιγκλέσιας παραδέχεται λίγη συζήτηση και αποτελεί κεντρικό στοιχείο στη γέννηση και το μέλλον του κόμματος. Η Monge επισημαίνει την «αντίφαση» ότι οι Podemos ήξεραν πώς να «διαβάζουν όσο κανένας άλλος» το πνεύμα των 15M, αλλά δεν εφάρμοσε μια φιλοσοφία του κινήματος «που ήταν ακριβώς πολύ πιο οριζόντια» από ό,τι ήταν ένα κόμμα στο οποίο επικεντρωνόταν πολύ. Ένας αρχηγος.

Η μεγαλύτερη εσωτερική κρίση του κόμματος σημειώθηκε στο συνέδριο Vistalegre II το 2017, το οποίο σηματοδοτεί ένα πριν και το μετά του σχηματισμού. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο νούμερο δύο του, προσωπικός φίλος και ψυχή του πάρτι μαζί του, Íñigo Errejón, χωρίζουν. Τα αξιώματα της πρώτης νίκης και εκείνου που μέχρι τότε ήταν πολιτικός γραμματέας και όλοι όσοι ακολούθησαν τις πιο πιθανές, πραγματικές και εγκάρσιες θέσεις του – οι λεγόμενοι ‘errejonistas‘ – υποβιβάζονται εντός του κόμματος και καταγγέλλουν μια «κάθαρση». Μεταξύ εκείνων που εκκαθαρίστηκαν ήταν ο πλέον υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Πάμπλο Μπουστιντούι, και η σημερινή ηγέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο, της Μαδρίτης Ρίτα Μαέστρε, μεταξύ άλλων που κατέληξαν να αποχωρήσουν από τους Podemos.

Εκτός από το ξεκάθαρο ρήγμα σε εθνικό επίπεδο στο κόμμα, υπήρχαν εσωτερικές κρίσεις και συνεχείς ανοιχτές πληγές στις εδαφικές αντιπροσωπείες, ένα από τα αδύνατα σημεία των Podemos, που αναγνωρίζεται από το ίδιο το κόμμα. Ο Ιγκλέσιας είπε μάλιστα ότι το κόμμα ήταν «ντροπιαστικό» λόγω των εσωτερικών μαχών. Αναγνώρισαν ότι σε αυτό το σημείο έμοιαζαν πολύ με τα παραδοσιακά πάρτι.

«Μπορούμε γρήγορα να αρχίσουμε να αναπαράγουμε τα προβλήματα των συνηθισμένων κομμάτων: αγώνες, προσωπικισμούς, ιδεολογικές διαφορές και διαφορετικά ρεύματα», λέει η Monge.

Οι πολιτικοί επιστήμονες με τους οποίους ζητήθηκε η γνώμη συμφωνούν ότι ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα και ελλείψεις του Podemos είναι η έλλειψη εφαρμογής στις κοινότητες και η αδυναμία οικοδόμησης ισχυρών οργανικών δομών. Ο Bayón πιστεύει ότι είναι ένα «ενδημικό και ιστορικό κακό» στα κόμματα στα αριστερά του PSOE.

Ο Errejón δεν φεύγει αμέσως από το Podemos, αλλά κάνει θραύση το 2019 και ανακοινώνει ότι θα είναι υποψήφιος μαζί με τη Manuela Carmena στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη με το σήμα Más Madrid. Όλα αυτά ήταν το μικρόβιο αυτού που επρόκειτο να ακολουθήσει χρόνια αργότερα: τη γέννηση της Σουμάρ.

Ήταν την ίδια χρονιά κατά την οποία η Podemos διεξήγαγε μια διαβούλευση μεταξύ των μελών της για να καθορίσει εάν ο Iglesias και ο Montero θα έπρεπε να παραιτηθούν από τις θέσεις τους στο Podemos λόγω της αγοράς μιας βίλας στο Galapagar. Η εσωτερική κριτική αυξήθηκε.

Παρά το γεγονός ότι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 οι Podemos υπέστησαν ήδη μεγάλη εκλογική οπισθοδρόμηση και στις δύο γενικές εκλογές της ίδιας χρονιάς οι μωβ με επικεφαλής τον Ιγκλέσιας έπεσαν κατακόρυφα στους 35 βουλευτές, η επιτυχία της εισόδου στην κυβέρνηση του Pedro Sánchez με πέντε υπουργούς επισκιάζει εντελώς αυτό που ήταν ήδη μια σαφής απώλεια της «βυσσινής» ψήφου σε κάθε γωνιά της Ισπανίας.

Κόστισε μια επανάληψη των εκλογών επειδή η απροθυμία του Pedro Sánchez αφορούσε να μοιραστεί το Συμβούλιο Υπουργών του με τους Podemos, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή και ο Pablo Iglesias έγινε ο δεύτερος αντιπρόεδρός του και η Irene Montero υπουργός Ισότητας του. Στη συνέχεια ξεκινά ένα στάδιο στο οποίο το Podemos φτάνει στη μεγαλύτερη θεσμικότητα που έχει επιτευχθεί.

Οι ηγέτες του PSOE και των Unidas Podemos, Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας, έκλεισαν μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το σχηματισμό μιας «προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού», η οποία θα είναι «για τέσσερα χρόνια». Αυτό διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Σάντσες, ο οποίος τόνισε ότι θα είναι ένα υπουργικό συμβούλιο που θα ενεργεί με «πιστότητα» και με εσωτερική αλληλεγγύη μεταξύ των δύο σχηματισμών. Τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων ηγήθηκαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι, καθώς και η νούμερο δύο του PSOE, Αντριάνα Λάστρα, και της Unidas Podemos, Ειρήνη Μοντέρο.

Ο Bayón εξηγεί πώς σε εκείνο το σημείο το Podemos στρέφει τον στόχο του. «Η μάχη για την ηγεσία της αριστεράς, στην οποία ήρθε να ανταγωνιστεί, επιλύεται υπέρ του PSOE και το Podemos ήδη συσσωρεύει φθορά λόγω της εκλογικής του ήττας και των εσωτερικών του μαχών, θέσεις στην κυβέρνηση ».

Σε εκείνο το σημείο το Podemos μάχεται με τις δικές τους αντιφάσεις: ήταν ένα κίνημα που γεννήθηκε «από την πρόκληση σε μια πολιτική ελίτ που θεωρούσε κάστα», λέει ο πολιτικός επιστήμονας, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «η είσοδος στους θεσμούς μας αναγκάζει να διαμορφώσουμε και να αποδεχτούμε κοινοβουλευτικό παιχνίδι». Επιπλέον, τονίζει ότι το Podemos είναι ένας πολύ μειονοτικός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού και πρόθεσή του είναι πάντα να «εμφανίζεται ως πολύ επιδραστικός» απέναντι σε ένα PSOE «που είχε ήδη ανασυνθέσει πλήρως την ηγεμονία του στα αριστερά».

Ο Monge επισημαίνει ότι «όταν μπαίνεις στην κυβέρνηση χάνεις την όσφρησή σου»: «Δεν μπορείς να εφαρμόσεις τη λογική του κοινωνικού κινήματος στις διοικήσεις, πρέπει να πας στο συγκεκριμένο και να πάρεις αποφάσεις και μετά να σταματήσουν να διαβάζουν τόσο καλά τι συνέβαινε στο δρόμο».

Ήδη από το εσωτερικό της κυβέρνησης, το Podemos και ο αρχηγός του δηλώνουν ότι αρνούνται να «πατήσουν μόνο στο χαλί» και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα κατά «των υπονόμων του κράτους». Έτσι, κυβέρνησαν σε συνασπισμό, αφενός, αλλά και αντιτάχθηκαν στο σοσιαλιστικό κομμάτι της κυβέρνησης, από την άλλη, καθιερώνονταν πάντα ως «η αληθινή αριστερά» και «η μόνη δύναμη ικανή να πει δυσάρεστες αλήθειες στα πρόσωπα των ισχυρών.”

Οι πολιτικοί επιστήμονες μιλούν για τα λάθη που έκανε ο σχηματισμός αυτά τα δέκα χρόνια, αλλά επισημαίνουν ως καθοριστικό παράγοντα την «ανήκουστη παρενόχληση και κατεδάφιση», σύμφωνα με τα λόγια του Bayón, που υπέστη το Podemos με συσσώρευση καταγγελιών και ερευνών που καταλήγουν αρχειοθετημένα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η «υπόθεση Neurona» που κλείνει ο δικαστής. Ο Monge κάνει λόγο για «πρωτοφανείς επιθέσεις από τις δυνάμεις του κράτους και των μέσων ενημέρωσης» στους Podemos και πιστεύει ότι «αν και στην αρχή αυτό ήταν καλό για να ενισχύσουν την εικόνα τους ως διαφορετικό κόμμα ενάντια στο «κατεστημένο», τελικά έγινε «διπλό». -ξίφος με κόψη».

Σε ένα νέο τεκτονικό κίνημα, ο Ιγκλέσιας χτυπά το κουδούνι και στις αρχές του 2021 εγκαταλείπει την κεντρική κυβέρνηση, παραιτείται από την έδρα του στο Κογκρέσο και έρχεται ανεπιτυχώς εναντίον της Isabel Díaz Ayuso στις εκλογές στην Κοινότητα της Μαδρίτης. Μετά την αποτυχία του στη Μαδρίτη, στον τελευταίο του αποχαιρετισμό στην πολιτική, ο Ιγκλέσιας αναγνωρίζει τα «όρια και τις αντιφάσεις» όσον αφορά τη διακυβέρνηση και εγκαταλείπει την κεντρική εκτελεστική εξουσία, με το στυλ του, και εξαπολύει ένα βέλος: «Δεν μπορούν να μας αγοράσουν ».

Οι πολιτικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι το Podemos τώρα παλεύει για «πολιτική επιβίωση». Επόμενος στόχος για την Irene Montero είναι να γίνει ευρωβουλευτής , εκτός από τη μάχη για τη θέση στα αριστερά του PSOE στις εκλογές της Γαλικίας και των Βάσκων.

Ομοφωνία και στην ιδέα ότι ο Ιγκλέσιας συνεχίζει να είναι «απόλυτη αναφορά» όχι μόνο στο κόμμα, αλλά και στους «βυσσινί» ψηφοφόρους.

Το Podemos γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του πολύ συγκινημένο, αλλά ψάχνει να αγωνιστεί.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή:RTVE.es 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More