Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες: Ο δράστης βρισκόταν παράνομα στο Βέλγιο από το 2019 – Μαρτυρία Έλληνα στην ΕΡΤ

Ο φόβος της ισλαμικής τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη με τη χθεσινή επίθεση στις Βρυξέλλες και τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν. Ο 45χρονος δράστης που κατονομάστηκε ως Αμπντελασέμ Λασουέντ, από την Τυνησία, διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν ύποπτος και γνωστός στην αστυνομία σε σχέση με εμπορία ανθρώπων, ωστόσο δεν απελάθηκε το 2019 αν και απορρίφθηκε η αίτηση για άσυλο. Δεδομένου ότι διαγράφηκε από το εθνικό μητρώο, δεν μπόρεσε να εντοπιστεί ενώ δεν είχε μείνει ποτέ σε κέντρο υποδοχής.

Voici ce que déclare dans une vidéo le probable terroriste de #Bruxelles :

« Salutation islamique Allah Akbar.
Je m’appelle Abdesalem Al Guilani et je suis un combattant d’Allah. Je suis de l’Etat islamique. On aime qui nous aime et on hait qui nous hait.
Nous vivons pour notre… pic.twitter.com/hmjSq7HWBr

— Jean MESSIHA (@JeanMessiha) October 16, 2023

Την ώρα που τον καταζητούσαν, ανέβασε βίντεο στα αραβικά στο οποίο δήλωσε μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

«Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων». 

Ήταν γνωστός στις βελγικές αρχές αλλά όχι «στο μικροσκόπιο» αφού με τα στοιχεία που είχαν ο δράστης δεν ήταν ριζοσπαστικοποιημένος.
Πάντως, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με αναφορές υπάρχουν τουλάχιστον 600 ριζοσπαστικοποιημένοι στο Βέλγιο και δεν φαίνεται να είναι υπό έλεγχο οι κινήσεις τους.

Η αστυνομική παρουσία θα παραμείνει πολύ ισχυρή όσο ο συναγερμός παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο και ειδικά σε σημεία-στόχους όπως μέρη που συχνάζουν οι Σουηδοί. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα ζήτησε τη μαρτυρία Έλληνα που εργάζεται μόλις 30 – 40 μέτρα από το σημείο της επίθεσης.

Ο δράστης άνοιξε πυρ αδιακρίτως, προτού διαφύγει με ένα μηχανάκι. Από το τυφλό χτύπημα, νεκροί έπεσαν 2 Σουηδοί, λίγο πριν από την έναρξηποδοσφαιρικού αγώνα Βέλγιο-Σουηδία.. Άλλος ένας Σουηδός τραυματίστηκε.  

Le cameraman a l’air tellement terrifié lorsque le terroriste tire à la kalash à #Bruxelles pic.twitter.com/cK6CRUPJue

— Problémophile (@Problemophile) October 16, 2023

Όσο το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο 4 θα υπάρχει πολύ ισχυρή παρουσία αστυνομίας στις Βρυξέλλες, ενώ ζητείται από τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση τόνισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο rtl.
«Είχε αγώνα ποδοσφαίρου και φυσιολογικά είναι μία στιγμή χαράς, γιορτής», αλλά αντί γι’αυτό δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με «βάρβαρο τρόπο» επισήμανε ο Βέλγος πρωθυπουργός. Παράλληλα, έκανε λόγο για «μαύρη ώρα» για το Βέλγιο και τη Σουηδία.

Ο Αλεξάντερ Ντε Κροο υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 45χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος.

«Ο δράστης έπινε καφέ με όπλο δίπλα του»

Μέσα σε ένα καφέ στην συνοικία Σκαρμπέκ οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη και τον πυροβόλησαν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα βρέθηκε στο σημείο: «Σε αυτό το καφέ καθόταν το ξημέρωμα ο δράστης. Εκεί τον είδε κάποιος περαστικός. Ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία έσπευσε και τον πυροβόλησε. Δίπλα του είχε το καλάσνικοφ. «Το γεγονός ότι καθόταν σε ένα καφέ το ξημέρωμα, με όπλο δίπλα του, και κανείς δεν ειδοποίησε τις αρχές παρά μονο ένας περαστικός δημιουργεί ερωτηματικά.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μεταβαίνει στις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης του Αλεξάντερ Ντε Κρόο για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη είναι ευάλωτα. Η Ισλαμιστική τρομοκρατία επιστρέφει και όλοι είμαστε ευάλωτοι»,τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο.
Η Γαλλία βρίσκεται σε αυξημένη αντιτρομοκρατική επιφυλακή από την Παρασκευή, όταν ο 20χρονος Τσετσένος δολοφόνησε καθηγητή φιλολογίας. Ο δράστης άφησε πίσω του προκήρυξη βίντεο όπου αναλαμβάνει την ευθύνη εν ονόματι του ισλαμικού κράτους. 

Στην Ιταλία στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης συνελήφθησαν ένας Αιγύπτιος κι ένας Ιταλός αιγυπτιακής καταγωγής οι οποίοι κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την ISIS. 

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More