Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρ. Καρατράντος στο Πρώτο: Δεν θα αντιμετωπιστεί η οπαδική βία αν δεν εμπλακούν οι ίδιες οι ομάδες (audio)

«Χρειαζόμαστε μια σειρά από μέτρα. Πρώτα, δε θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αν δεν εμπλακούν και οι ίδιες οι ομάδες» επισήμανε ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Διεθνολόγος με ειδικότητα στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και στις νέες απειλές, συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με τον Ευαγγελία Μπαλτατζή, για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

«Πρέπει να αρχίσουμε την αντιμετώπιση από εκεί, από το να δούμε πώς οι ομάδες θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, ώστε να μη χρειάζεται να εμπλέκεται η αστυνομία στην όλη διαδικασία, εννοώ από κάμερες, από πραγματική ταυτοποίηση, ποιος έχει το εισιτήριο και αν έχει το εισιτήριο, στην όλη διαδικασία, από το να μπορεί να λειτουργήσει ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλειας και το πιο σημαντικό, να υπάρχουν μια σειρά από παρεμβάσεις. Παράδειγμα, το ζήτημα αυτό που λέμε της αποδόμησης της βίας ή η βία είναι συνδεόμενη με ιδεολογίες. Αν λοιπόν δε δώσουμε αυτή τη μάχη, η δημοκρατία δε δώσει αυτή τη μάχη και θεωρείται ότι απλώς πρέπει να απαντά με κατασταλτικά μέτρα, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να τη φέρουμε στο πλαίσιο το οποίο θέλουμε» τόνισε ο κ. Καρατράντος.

Πρόκειται παρωχημένης πλέον λογικής, σημείωσε, ότι η οπαδική βία  και ο χουλιγκανισμός περιορίζεται σε ανθρώπους που έχουν μόνο μια τέτοια ταυτότητα, δηλαδή οπαδική και εκφράζουν την βίαιη συμπεριφορά τους μόνο γύρω από το κομμάτι αθλητικών γεγονότων.  
«Παλιότερα ήταν εντός γηπέδων, πλέον έχει μεταφερθεί σχεδόν το σύνολο πέρα και έξω των γηπέδων και δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση την οποία βλέπουμε σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» συμπλήρωσε.

Το διαδίκτυο, υποστήριξε ο κ. Καρατράντος αλλάζει ριζικά τα δεδομένα και συνδέεται με όλη αυτή την κρίση ταυτότητας των νέων ανθρώπων.

«Θα πρέπει να δούμε και το πρόβλημα σε κύκλους επάλληλους σε αυτή τη διαδικασία αλλά και τις λύσεις. Ο πρώτος και πιο ορατός σε εμάς κύκλος και είναι αυτός ο οποίος στοχεύουν τα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την αυστηροποίηση των ποινών, με περιορισμούς σε φιλάθλους, ενδεχομένως με απαγορεύσεις αγώνων είναι στον εξωτερικό κύκλο και έχει να κάνει με μία πολύ συγκεκριμένη μερίδα αυτών των ανθρώπων που κινείται πέριξ και μέσα στα γήπεδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα ή ότι αντιμετωπίσαμε στην καρδιά της την οπαδική βία. Πρέπει να κατέβουμε πιο κάτω κύκλους για να μπορέσει να λειτουργήσει» επισήμανε ο κ. Καρατράντος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More