Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπάρχει νέο πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας; Συζήτηση με τον Άγγελο Συρίγο

Κατά πόσον έχουν υπάρξει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, δυόμιση μήνες μετά τις τουρκικές εκλογές και τη νέα επικράτηση Ερντογάν, σε σχέση με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τις χώρες της Μ. Ανατολής και τελικά την Ελλάδα; Τα ερωτήματα αυτά που τίθεντο μετ΄ επιτάσεως πριν την τελευταία αναμέτρηση στη γειτονική χώρα επιχειρείται να απαντηθούν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου«Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00) και  προσκεκλημένο τον Άγγελο Συρίγο, πρώην υφυπουργό, βουλευτή και  Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ειδίκευση τα ελληνοτουρκικά θέματα 

Οι δυόμιση λοιπόν μήνες μετά τις τελευταίες τουρκικές εκλογές και τη νέα νίκη Ερντογάν αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό διάστημα, από τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά κι αντιληπτά, για να φανούν οι νέες κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας:  

-Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά τη Δύση, το ΝΑΤΟ, αλλά και την επαναπροσέγγιση της ΕΕ. Ο κ. Συρίγος ερωτάται αν υπάρχει αλλαγή στάσης και πολιτικής, ειδικά μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους και την αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας, έστω και με την εκκρεμότητα της έγκρισης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.  

-Δεύτερον, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ΗΠΑ, το ξεκλείδωμα της αγοράς και του εκσυγχρονισμού των  F16, της εύρεσης ενός modus vivendi για το θέμα των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ, το κλείσιμο εκκρεμοτήτων όπως η υπόθεση της Halkbank, την αλλαγή ονομασίας των Στενών και τη μη αναφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς για την Α. Μεσόγειο, παρά μόνον με την επίκληση συντεταγμένων. 

-Τρίτον, στην ειδική σχέση με τη Ρωσία και το κατά πόσο αυτή διατηρείται ως είχε πριν ή παρατηρούνται ορισμένες διαφοροποιήσεις, όπως σημειώνει ο κ. Συρίγος. 

-Τέταρτον, σε σχέση με τον ευρύτερο περίγυρό της Τουρκίας  (Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτο, Ισραήλ ακόμη και Αρμενία), όπου το καθεστώς Ερντογάν δείχνει να επαναφέρει το ένα τουλάχιστον σκέλος του δόγματος Νταβούτογλου, για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες. Μένει να φανεί αν επιδιώκεται και το δεύτερο σκέλος, δηλαδή αυτό της επικράτησης/επηρεασμού μέσω πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής ισχύος, αντί των συγκρούσεων και της χρήσης βίας. Σε κάθε περίπτωση, με όλες αυτές τις χώρες η Τουρκία αναζητεί πολιτικές και οικονομικές συνεργασίες, κάτι που ήδη σε σημαντικό βαθμό υλοποιεί.  

-Πέμπτο και τελευταίο, αν οι εν λόγω αλλαγές πολιτικής αφορούν και τη χώρα μας και κατά πόσον μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή βάση για τη διαμόρφωση νέων ελληνοτουρκικών σχέσεων ή αυτές θα παραμείνουν πάντα μια «ειδική περίπτωση», όπως άλλωστε ήθελε και το δόγμα Νταβούτογλου;  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More