Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει ζέστη και αφρικανική σκόνη: Ακόμα και 36 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο

Υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη φέρνει στη χώρα μας, από την Πέμπτη, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, που δημιουργείται από τον συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, τονίζει ότι η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 32 βαθμούς σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να φτάσει τους 34-36 βαθμούς.

Η ατμόσφαιρα αναμένεται αποπνικτική καθώς η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας.

Αναλυτικότερα, αύριο Πέμπτη στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι στη Θράκη, το βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί βόρειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα κεντρικά και νότια.

Σήμερα Τετάρτη αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί και στο ανατολικό Αιγαίο βόρειοι, 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια και θα φτάσει στα βόρεια τους 21 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 24 με 26 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, κυρίως στα δυτικά και νότια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ και μόνο στη βορειοανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 29 με 31 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More