Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Φίμωτρο” στις τενίστριες στο Open Madrid – Δριμύτατες κατηγορίες για σεξισμό και μισογυνισμό – “Σε ποιον αιώνα ζουν;”

Η Jessica Pegula επέκρινε τους διοργανωτές του Madrid Open, αφού η ίδια και οι συμπαίκτριές της φιναλίστ του διπλού δεν τους επετράπη να κάνουν ομιλίες παρουσίασης.

Οι Victoria Azarenka και Beatriz Haddad Maia κέρδισαν τις Αμερικανίδες Pegula και Coco Gauff με 6-1 6-4 την Κυριακή.

Όλοι οι φιναλίστ στα μονά και στα διπλά των ανδρών απευθύνθηκαν στο κοινό μετά τους αγώνες τους.

“Δεν ξέρω σε ποιον αιώνα ζούσαν όλοι όταν πήραν αυτή την απόφαση”, δήλωσε η 29χρονη Pegula.

“Ή πώς έκαναν μια συζήτηση και αποφάσισαν: “Ουάου, αυτή είναι μια σπουδαία απόφαση και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αντίδραση εναντίον της”.

“Δεν έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου ότι δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε. Ήταν πραγματικά απογοητευτικό. Σε έναν τελικό 10.000 δολαρίων θα μιλούσατε.

“Μίλησε από μόνο του. Ήμασταν αναστατωμένοι όταν συνέβη και μας είπαν κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του τροπαίου ότι δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε. Αυτό απέδειξε κατά κάποιο τρόπο την άποψή μας”.

Η Λευκορωσίδα Azarenka δήλωσε ότι ήταν “δύσκολο να εξηγήσει” στον μικρό της γιο Leo γιατί δεν ήταν σε θέση να του απευθυνθεί στην ομιλία της νίκης.

Η Γκάουφ έγραψε: “Η μορφή του Twitter δεν μου επιτρέπει να πω όλα όσα θα έλεγα κατά τη διάρκεια της ομιλίας αν είχαμε”.

Ο Ons Jabeur, νούμερο επτά στον κόσμο της Τυνησίας, ο οποίος δεν έπαιξε στο τουρνουά, δήλωσε ότι ήταν “λυπηρό και απαράδεκτο” να μην επιτραπεί στους παίκτες να μιλήσουν.

Σε ερώτηση του BBC Sport για εξηγήσεις, οι διοργανωτές του Madrid Open δήλωσαν: “Το τουρνουά δεν θα σχολιάσει το θέμα”.

Το Madrid Open προσφέρει ίσα χρηματικά έπαθλα σε όλες τις διοργανώσεις ATP και WTA, με τους πρωταθλητές στα μονά να κερδίζουν λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες και τους πρωταθλητές στα διπλά να μοιράζονται 330.000 λίρες.

Η Pegula, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στα μονά, μοιράστηκε 176.000 λίρες με τον Gauff ως δεύτερο.

Γιατί το Madrid Open αντιμετωπίζει “σεξιστικές” αντιδράσεις

Το περιστατικό έφερε περισσότερες κατηγορίες για σεξισμό στο χωμάτινο τουρνουά, ένα από τα πιο διάσημα εκτός των τεσσάρων Grand Slam.

Τα κορίτσια της μπάλας για τους αγώνες των ανδρών φόρεσαν διαφορετικά ρούχα για τον τελικό της Κυριακής μεταξύ του Carlos Alcaraz και του Jan-Lennard Struff μετά από παράπονα για τα crop tops και τις κοντές φούστες που φορούσαν κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου τουρνουά.

Τα ball boys για τους γυναικείους αγώνες φορούσαν πιο φαρδιά μπλουζάκια πόλο και μακρύτερα σορτς από τα ball girls.

Ένα άλλο περιστατικό που αναφέρθηκε ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι παίκτριες των γυναικών αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από τους άνδρες επικεντρώθηκε γύρω από τις τούρτες γενεθλίων.

Στον Ισπανό Alcaraz, νούμερο δύο στον κόσμο, προσφέρθηκε μια τούρτα τριών επιπέδων για τα 20α γενέθλιά του μετά τη νίκη του στον ημιτελικό του στο κεντρικό γήπεδο την Παρασκευή.

Το νούμερο δύο της παγκόσμιας κατάταξης της Λευκορωσίας Sabalenka, που κατέκτησε τον τίτλο το Σάββατο, έλαβε μια πιο μετριοπαθή τούρτα όταν έγινε 25 ετών την Παρασκευή, όταν δεν είχε αγώνα.

Απαντώντας σε ένα tweet από έναν θαυμαστή που χαρακτήρισε τη διαφορά στις τούρτες ως “εκπληκτική” και “μισογυνισμό”, η δύο φορές πρωταθλήτρια Major Azarenka δήλωσε την Παρασκευή: “Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής για την αντιμετώπιση”.

Ο διευθυντής του τουρνουά Madrid Open Feliciano Lopez δήλωσε ότι ήταν “έκπληκτος” από την αντίδρασή της και υπερασπίστηκε την απόφαση.

Βρισκόταν πίσω από την Azarenka και τις άλλες φιναλίστ των γυναικών την Κυριακή, όταν τους είπαν ότι δεν θα υπάρξουν ομιλίες.

Η Pegula, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου των παικτών της WTA, δήλωσε: “Ο κ: “Υπήρξε πολύ δράμα στη Μαδρίτη φέτος, για διάφορα πράγματα. Υπήρχε μεγάλη ένταση και η κατάσταση χειροτέρευε. Αυτό δεν βοήθησε την κατάσταση”.

Σχετικά με τα γενικότερα ζητήματα στο τουρνουά της Μαδρίτης, είπε: “Μέσα από όλο το δράμα ο τελικός στόχος είναι να βρεθούν λύσεις. Αυτό δεν μπορεί να ξανασυμβεί – πρέπει να αλλάξει”.

Η Ένωση Γυναικείου Τένις (WTA), ο οργανισμός που διοικεί το γυναικείο τουρνουά, δεν έχει σχολιάσει.

Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More