Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το δημιουργικό ντοκιμαντέρ και οι Έλληνες κινηματογραφιστές (video)

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει στις 7 Μαρτίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, με προβολές τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online. Στο 26ο ΦΝΘ θα προβληθούν 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στην ιστορική έδρα του, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την έναρξη του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την εκπομπή:

ΡΙΜΕΪΚ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Μέρος:1

(video)

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί το πρώτο μέρος από ένα αφιέρωμα της εκπομπής της Ρένας Θεολογίδου«Ριμέϊκ», παραγωγής 2007, με θέμα το δημιουργικό ντοκιμαντέρ και μερικούς από τους σημαντικότερους και πλέον γνωστούς Έλληνες κινηματογραφιστές. Το αφιέρωμα προβλήθηκε σε δύο μέρη. Αφορμή του αφιερώματος είναι το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2007 και έκπληξη της εκπομπής τα πλάνα μιας ταινίας του Νίκου Θεοδοσίου με τίτλο «SANTA BARBARA – Φαντάσματα στην Κερύνεια». Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι μια αμερικάνικη κινηματογραφική παραγωγή με θέμα μια πειρατική ιστορία, η οποία γυρίστηκε στην Κύπρο το 1973 με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλλερς στο σημείο της εισβολής και η οποία εικάζεται ότι είχε και κομπάρσους Τούρκους μυστικούς αξιωματικούς. Ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Κώστας Φαρμακάς μιλάει για την ιστορία πίσω από τα γυρίσματα της ταινίας στην Κύπρο το 1973.

Στην εκπομπή μιλούν οι σκηνοθέτες: Λευτέρης Ξανθόπουλος, Τάσος Ψαρράς, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Κολόζης, Εύα Στεφανή. Αναφέρονται εκτενώς στη διαφορά μεταξύ δημοσιογραφικού και δημιουργικού ντοκιμαντέρ, τη σχέση μεταξύ των δύο ειδών και τους τρόπους με τους οποίους το ρεπορτάζ συχνά συνδέεται ή συγχέεται με τον κινηματογράφο τεκμηρίωσης. Γίνεται αναφορά στην εξέλιξη του είδους και την άνθιση του ερασιτεχνικού αλλά και του επαγγελματικού ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Tην ιστορία του ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκοπετέας και ο ιστορικός κινηματογράφου Ανδρέας Παγουλάτος, οι οποίοι μιλούν για την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ ήδη από την περίοδο του ελληνικού βωβού κινηματογράφου και τη δεκαετία του 1920 μέχρι και σήμερα, με αναφορές στον Βασίλη Μάρο, τον Ροβήρο Μανθούλη, τον Ρούσο Κούνδουρο, τον Τάκη Κανελλόπουλο, τον Λέοντα Λοΐσιο, τον Φώτο Λαμπρινό, τους Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλου, τον Λευτέρη Ξανθόπουλο, τον Δημήτρη Μαυρίκιου. Περιλαμβάνονται πλάνα από τα ντοκιμαντέρ «Το Πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπαρμπα-Λάμπρος», «Αγέλαστος Πέτρα», «Τα Γεφύρια του Ιονίου», «Santa Barbara», «Καλή Πατρίδα Σύντροφε».

Κείμενα – Επιμέλεια – Παρουσίαση: ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ

Δημοσιογραφική Έρευνα: ΣΟΦΙΑ ΔΡΟΣΟΥ

Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε περισσότερα: archive.ert.gr

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More