Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φιλιατρά: Το “Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιοπούλου” κοιτίδα πολιτισμού

Το “Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιοπούλου” βρίσκεται στα Φιλιατρά, στην οδό Ζαχαριανών 11. Οραματιστής και ιδρυτής του Μουσείου είναι ο Αντώνης Ηλιόπουλος, Αρχιτέκτονας και γιος του Πάνου Ηλιόπουλου, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Χριστίνα Στριμπάκου, μέλος της ΑΜΚΕ «Χώρος τέχνης και πολιτισμού Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου». Ο Αντώνης Ηλιόπουλος ίδρυσε το Μουσείο για να τιμήσει και να διατηρήσει τη μνήμη του πατέρα του Πάνου Ηλιόπουλου και για να φιλοξενήσει το έργο του αδελφού του Ηλία. Το μουσείο φιλοξενεί μια εκτενή συλλογή έργων των δύο καλλιτεχνών, περιλαμβάνοντας φωτογραφικά, ζωγραφικά έργα και σχέδια, πρόσθεσε.

Ο Πάνος Ηλιόπουλος (1897-1985) υπήρξε ένας ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος, πηγαίος δημιουργός, φωτογράφος και ζωγράφος. Σήμερα, χάρη στην οικογένειά του το φωτογραφικό του αρχείο βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, όπου το 2006 είχε διοργανωθεί μεγάλη έκθεση. Το λεύκωμα που είχε τότε εκδοθεί παραμένει τεκμήριο του εξαιρετικού ταλέντου αυτού του σπάνιου ανθρώπου. Το 1930 ανοίγει φωτογραφείο στα Φιλιατρά και το 1947 ανοίγει δεύτερο φωτογραφείο στην Κυπαρισσία. Σε όλη του τη ζωή, έγραφε, ζωγράφιζε, φωτογράφιζε, τόνισε η κα Στριμπάκου.

Η πορεία του μουσείου τα τελευταία χρόνια ήταν επιτυχημένη, οι επισκέπτες της περιοχής αλλά κυρίως η τοπική κοινωνία αγκάλιασαν το μουσείο από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις όπως: το αρχιτεκτονικό εργαστήριο για παιδιά σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ματίνα Βρεττού, δημιουργικά εργαστήρια με την ομάδα Hersin, art therapy με την ψυχαναλύτρια Πέννυ Μηλιά, μαθήματα φωτογραφίας για ενήλικες με τον φωτογράφο Νίκο Ηλιοπουλο από το τη φωτογραφική ομάδα Καλαμάτας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 αντιμετώπισε μια μεγάλη κρίση, όπως και όλοι οι χώροι πολιτισμού.

Αυτές τις ημέρες σε συμφωνία συνεργασίας με το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζεται η Έκθεση Φωτογραφίας της Θαλασσινής Δούμα με τίτλο “Below Sea Level”, που θα συνοδεύεται από σειρά παράλληλων δράσεων, κατέληξε η κα Στριμπάκου..

Ρεπορτάζ Κ. Γαζούλης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More