Κυριακή, 9 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φιλιώ Κυπριζόγλου-Αυξήθηκαν οι αφίξεις προσφύγων.Στη δομή της Λέρου διαμένουν 1900 άτομα.

Δύσκολη ,λόγω αύξησης των αφίξεων τους τελευταίους μήνες στα νησιά, αλλά διαχειρίσιμη μέχρι στιγμής χαρακτηρίζει τη κατάσταση στη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Προσφύγων Λέρου η διοικήτρια του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φιλιώ Κυπριζόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

‘’Αυτή την περίοδο οι διαμένοντες στο Κέντρο Υποδοχής αγγίζουν τους 1900 με δυνατότητα φιλοξενίας τα 2.150 άτομα. Η πλειονότητα των προσφύγων κατάγονται από Συρία και Παλαιστίνη ενώ το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συμβάλλει στη διαδικασία κατά τη διάρκεια των αφίξεων και τη διαμονή των επωφελούμενων ’’ανέφερε η κ Κυπριζόγλου με πολυετή εμπειρία και στο τομέα της υπηρεσίας του ασύλου .

Στη δομή διαμένουν και 32 ασυνόδευτα ανήλικα

Όσον αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα 32 είναι καταγεγραμμένα και κατά την άφιξη τους στη Λέρο κατευθύνονται από ειδική ομάδα σε ασφαλή χώρο μέχρι να μετακινηθούν στην ενδοχώρα .

Ήδη ανέλαβε συντονιστής εκπαίδευσης στις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης) σε Πλάτανο και Ξηρόκαμπο όπου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα  σε 22 παιδιά του δημοτικού και 12 του Γυμνασίου ενώ η διδασκαλία για τα 12 παιδιά του Νηπιαγωγείου θα γίνεται μέσα στη δομή.

Πενήντα αποφάσεις ασύλου εκδόθηκαν τη Παρασκευή

Η κ Κυπριζόγλου δήλωσε ικανοποιημένη από τον χρόνο απόδοσης των προσφυγικών εγγράφων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τη προηγούμενη Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη εκδόθηκαν πενήντα αποφάσεις Ασύλου. Οι δικαιούχοι δύνανται να παραμείνουν ακόμα για 30 μέρες στη δομή και μετά να αποχωρήσουν επιλέγοντας οι ίδιοι τη πόλη διαμονής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυο γιατροί με ειδικότητα γυναικολόγου και Γενικής Ιατρικής παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα ενώ 60 με 70 εργαζόμενοι από διοικητικοί υπάλληλοι και Γενικών καθηκόντων μέχρι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι με πολύχρονη εμπειρία καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων προσφύγων.

170 πρόσφυγες αναμένουν τη μετακίνηση τους στην ενδοχώρα

‘’Υπάρχει συνεργασία πολλών υπηρεσιών ώστε να αποσυμφορείται σταδιακά το Κέντρο και να κατευθύνονται σε άλλες δομές φιλοξενίας οι ερχόμενοι από Ρόδο Κάρπαθο και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου στη Λέρο. Τη προηγούμενη εβδομάδα έφυγαν 144 άτομα για την ενδοχώρα ενώ αναμένονται οι ανάλογες εγκρίσεις από το Υπουργείο για άλλα 170 άτομα ’’τόνισε η διοικήτρια του ΚΥΤ.

Υπερπλήρης η Δομή στη Κω. Φιλοξενεί 2.400 πρόσφυγες

Όσον αφορά στις καθημερινές μετακινήσεις προσφύγων προς το ΚΥΤ στο Πυλί της Κω ,το οποίο έχει υπερβεί τον επιτρεπόμενο αριθμό(2.150) επωφελούμενων και άγγιξε τους 2.400 το προηγούμενο διήμερο μεταφέρθηκαν από Ρόδο και Κάρπαθο μόνο 133  άτομα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου χθες βράδυ Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη θα αναχωρούσαν άλλα 60 άτομα για δομές στην Αττική.

Να σημειωθεί ότι οι μοναδικές στα Δωδεκάνησα κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι αυτές της Κω και της Λέρου και δέχονται πρόσφυγες από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και τελευταία κυρίως από Ρόδο, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι αφίξεις από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More