Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φιλοζωία και νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Μεγάλος είναι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, όχι τόσο στον αστικό ιστό αλλά κυρίως στην επαρχία, ενώ πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα αδέσποτα ζώα προέρχονται από τα δεσποζόμενα, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ3, η κα Μάρσα Δημοπούλου, ειδική γραμματέα για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Σύμφωνα με την Δημοπούλου, αμέτρητες είναι και οι παράνομες αναπαραγωγές. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι νόμος του κράτους, ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, για πρώτη φορά όμως υπάρχει η ειδική γραμματεία για την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, είπε η κα Δημοπούλου.

Τα φιλοζωικά σωματεία πρέπει να συνεργάζονται με τους δήμους για τις στειρώσεις και όλες τις ιατρικές πράξεις που αφορούν τα ζώα, επισήμανε η κα Δημοπούλου, ενώ δήλωσε υπέρ των καταφυγίων αλλά με προδιαγραφές, δηλαδή εκεί θα εισέρχεται το ζώο, θα γίνονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις και θα προωθείται, κατά περίπτωση, για υιοθεσία. Σε ό,τι αφορά το ισχύον νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την είσοδο ζώων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είπε ότι είναι υπό συζήτηση, ενώ για τη σχετική απαγόρευση που ισχύει για τις παραλίες με γαλάζιες σημαίες, τόνισε ότι οφείλουμε να την σεβαστούμε.

“Κάνουμε τη δουλειά των δήμων, όλο το βάρος πέφτει στους εθελοντές”, είπε η κα Ελένη Γραμματοπούλου, μέλος επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα και επικεφαλής του “Αδέσποτου Πλανήτη“, προσθέτοντας ότι ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός και αυτό πρέπει να το καταλάβει το κράτος.

Ο κτηνίατρος και υπεύθυνος του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα, Μάξιμος Πετρακάκης, ανέφερε σε ό,τι αφορά τις γάτες και τη στείρωσή τους, ότι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει να αποταθούν στους δήμους ώστε να αναλάβουν με τη σειρά τους δράση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More