Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φλώρινα: Συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» συμμετέχει και φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας από την Πέμπτη 23 Μαΐου. Η πρώτη δράση με τίτλο «3.000 χρόνια πριν. Τάφοι και ταφικά έθιμα στην περιοχή των τεσσάρων λιμνών του Αμυνταίου» ξεκινάει την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 και απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων και περιλαμβάνει ενημερωτική ομιλία και ξενάγηση από τον κ. Πανίκο Χρυσοστόμου στις εργαστηριακές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Εφ.Α. Φλώρινας στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου.

Θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το θέμα και περιήγηση στον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Νεκρόπολης Εποχής Σιδήρου.

Οι σχολικές ομάδες θα γνωρίσουν μια από τις εντυπωσιακότερες και καλύτερα διατηρημένες νεκροπόλεις των Βαλκανίων, όπως αυτή επιβιώνει ανάμεσα στους σύγχρονους αμπελώνες και θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Στόχος της δράσης είναι η δημιουργική κινητοποίηση της φαντασίας των μαθητών και η προσέγγιση άγνωστων πτυχών του παρελθόντος.

Έναρξη δράσης: 9 π.μ. Σημείο συνάντησης: Εγκαταστάσεις Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου

Τηλέφωνο επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής: 2386 0 61163 Υπεύθυνος δράσης: Δρ. Πανίκος Χρυσοστόμου, Προϊστάμενος Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφ.Α. Φλώρινας

«Τα ψηφιδωτά της Έπαυλης του Αλεξάνδρου»
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων και περιλαμβάνει ενημερωτική ομιλία και ξενάγηση από τον κ. Πανίκο Χρυσοστόμου στις εργαστηριακές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Εφ.Α. Φλώρινας στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου. Θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το μνημείο και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Έπαυλης του Αλεξάνδρου, στο Αμύνταιο. Οι σχολικές ομάδες θα γνωρίσουν ένα από τα σημαντικότερα πολυτελή συγκροτήματα της ρωμαϊκής περιόδου και θα περιηγηθούν στις αίθουσες των ψηφιδωτών. Μέσω της εξερεύνησης εικονιστικών, φυτικών και θαλάσσιων παραστάσεων οι μαθητές θα αναπτύξουν δεξιότητες παρατήρησης και θα εκφραστούν δημιουργικά.

Έναρξη δράσης: 9 π.μ.

Σημείο συνάντησης: Εγκαταστάσεις Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου
Τηλέφωνο επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής: 2386 0 61163
Υπεύθυνος δράσης: Δρ. Πανίκος Χρυσοστόμου, Προϊστάμενος Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφ.Α. Φλώρινας

«Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Αρχαίας Λυγκηστίδας
Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα και παιχνίδι, μέσω των οποίων τα παιδιά θα γνωρίσουν τη μοναδικότητα των ευρημάτων και του περιβάλλοντος στο οποίο ανακαλύφθηκαν. Με έμφαση στα στοιχεία της φύσης που απεικονίζονται σε αρχαία ανάγλυφα, αγγεία, ειδώλια, γλυπτά κ.ά., θα αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα και θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντος.
Έναρξη δράσης: 10 π.μ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής: 2385 0 28206
Υπεύθυνη δράσης: Ιωάννα Τσιόκανου, Αρχαιολόγος Εφ.Α. Φλώρινας

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μαΐου 2024
Ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας, στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, σε άμεση επαφή με τη φύση της αρχαίας και της σύγχρονης πόλης και με ανεμπόδιστη θέα στην πεδιάδα της αρχαίας Λυγκηστίδας. Η δράση απευθύνεται σε ομάδες επισκεπτών, οι οποίοι θα αποκομίσουν γνώσεις, θα ψυχαγωγηθούν και θα κινητοποιηθούν για να επισκεφτούν ξανά το μουσείο και την αρχαία πόλη.
Έναρξη δράσης: 10 π.μ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής: 2385 0 28206

Υπεύθυνη δράσης: Ιωάννα Τσιόκανου, Αρχαιολόγος Εφ.Α. Φλώρινας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More