Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φονικά ρίχτερ στο Μαρόκο – Με γυμνά χέρια σκάβουν τα χαλάσματα οι κάτοικοι

Θρήνος και απόγνωση στο Μαρόκο, καθώς ανασύρονται οι σοροί δύο ακόμη ανθρώπων στην ισοπεδωμένη πόλη Αμιζμιζ. Πάνω από 48 ώρες μετά το φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ κάτοικοι σκάβουν με τα χέρια στα συντρίμμια, αναζητώντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο κόσμος παραμένει κάτω από τα συντρίμμια. Κανείς δεν μπορεί να σηκώσει τις πέτρες και οι Αρχές δεν έχουν στείλει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να τις σηκώσουμε. Δεν το έχουν κάνει εδώ και τρεις ημέρες. Μπορεί να μυρίσεις τα πτώματα παντού.

Με τη συνδρομή ομάδων διάσωσης από Βρετανία και Ισπανία, Μαροκινοί διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων. Ωστόσο, αδυνατούν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές στα δύσβατα χωριά στους πρόποδες της οροσειράς του Ατλάντα.

Από εδώ έως το Αγκαντίρ υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι κάτω από κατεστραμμένα σπίτια, δεν υπάρχουν τρόφιμα και νερό για τους επιζώντες.

Για ολιγωρία κατηγορούν την κυβέρνηση και οι κάτοικοι στο Μαρακές, όπου σε κάποια σημεία η παλιά πόλη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Για Τρίτη συνεχή νύχτα πολλοί κοιμήθηκαν στους δρόμους, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις και υπάρχει ο φόβος κατάρρευσης και άλλων σπιτιών.

Τις τρομακτικές στιγμές που έζησε περιγράφει μία πενταμελής οικογένεια. Οι γονείς με τα δύο παιδιά κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το σπίτι που κατέρρεε, αλλά όχι και ο 8χρονος γιος τους.

«Την ώρα του σεισμού δειπνούσαμε. Ζήτησα από τον γιο μου να φέρει το μαχαίρι από την κουζίνα για να κόψω το γλυκό. Δεν το έφερε επειδή με το που βγήκε από τη κουζίνα έγινε σεισμός. Έτρεξε εκεί που βλέπετε τα συντρίμμια. Θάφτηκε κάτω από ενάμιση με δύο μέτρα χαλάσματα», λέει η μητέρα του.

Καθώς ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει συνεχώς, κάτοικοι σκάβουν ομαδικούς τάφους για να θάψουν τους νεκρούς.

Το μέγεθος της καταστροφής, που προκάλεσε ο ισχυρότερος σεισμός που έχει πλήξει το Μαρόκο τις τελευταίες έξι δεκαετίες, αποτυπώνουν οι φωτογραφίες:

AP Photo/Mosa’ab ElshamyAP Photo/Mosa’ab ElshamyAP Photo/Mosa’ab ElshamyAP Photo/Rida Tabit(AP Photo/Rida Tabit)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More